10 Ocak 2013

İzmit Körfezi KOSKS Ocak 2013

Yeni bir gün , yeni bir KOSK , yeni bir heyecan…
Bu sefer istikamet İzmit Körfezi… Evrim TABUR ile birlikte Tuzla’dan 200 numaralı belediye otobüsüne binerek yola koyulduk. Yaklaşık bir saatte İzmit merkeze vardık. Yolculuğun ilk kısmı tamamlanmış oldu. Şimdi sırada sayım bölgesine ulaşmak var. Ama ondan önce Orman ve Su İşleri Bakanlığına bir ziyarette bulunduk.  Ziyaretimizin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kocaeli Şube Müdürü Nevzat ALGAN ile birlikte ilk bölgeye gittik. İlk gözlemi birlikte gerçekleştirdik. Bakanlık tarafından sulak alanının etrafına yerleştirilmiş tabelalar da bölgede görülebilecek kuşların resimleri ve kuşlar hakkında bilgiler yer almaktaydı. Bölgede yaşayan insanlar bu tabelalar sayesinde etraflarında olan doğal güzelliklerin farkına varıp, yalnız olmadıklarını ve martıdan başka kuşlar olduğunun da farkına varabilmektedirler.  Bu çalışmalarından dolayı Nevzat ALGAN ‘ ı tebrik ediyor ve bu gibi güzel çalışmalarının devamını diliyoruz.
İzmit körfezi sulak alanı geçmişte olduğu gibi bugünde var olma savaşı vermektedir. Geçmişte ki savaşı Bahar BİLGEN ‘in yardımlari ile kazandı. Günümüzde bu mücadele başkaları tarafından sürdürülmeye devam etmektedir. İnsanoğlunun bölge üzerindeki yıkıcı etkisi var olduğu ve buna karşı mücadele verecek kurum ve insanlar olduğu sürecede mücadele devam edecektir. Umarız sonuç hep sulak alanın lehine olacaktır.
Şimdi sıra sayımda. Her zamanki gibi sakarmekeler bizden önce gelip etrafta dolaşmaya başlamışlar. Dikkatli bir gözlemcinin gözünden hiçbir kuş kaçamaz. Apaçi tarakdişler saçlarını havaya dikmiş denizin keyfini sürerlerken teleskopa yakalandılar. Sonuç olarak dikkatli bir gözlemcinin çırağından da aynı dikkat beklenir. Çırak kendinden bekleneni yaptı ve uzakta çalıların arkasında bir görünüp bir kaybolan kervançulluklarını gördü. Vakit kaybetmeden sırada ki gözlem noktasına gittik. Burası sürprizler ile dolu bir yere benziyor. Bu arada havada gayet güzel , güneş parlıyordu. Bu nasıl KOSK havası böyle. Böyle güzel havada da çok kuş olmaz. Ağızdan çıkan sözlere dikkat etmek gerekiyor. Birisi bizim şikayetlerimizi duymuş olacak ki başımızdan aşağı bir kova suyu boşalttı. Az önce ki güzel havadan eser kalmadı. Sağanak yağmur ve rüzgar bize , siz misiniz şikayet eden işte size hava dedirtti. İyice ıslandık, görüş mesafesi de iyice düştü. Bu fırsattan istifade ederek sayım boyunca bize eşlik eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kocaeli Şubesinden Arda BALGI ve Hasan AYDIN ile birlikte öğle yemeği için lezzetli köfteleri olan bir mekanda karnımızı doyurduk. Yemek boyunca Arda BALGI ‘n ile birlikte keyifli bir sohbet yaptık. Sohbette bizlere kaçak avcılara karşı verdikleri mücadeleleri anlattı. Bizim için sohbet bilgilendirici ve keyifliydi. Yemeği ısmarlayan ve keyifli sohbeti ile bizlere eşlik eden Arda BALGI ‘na teşekkür ederiz. Ayrıca gün boyun bizleri bir sayım noktasından öbürüne götüren Hasan AYDIN ‘a da teşekkür ederiz.
Karnımız doydu öyleyse sayıma devam… Sayıma kaldığımız yerden devam ettik. Gördüğümüz her yeni tür  ile birlikte sayım daha da güzelleşti. Belgeseller de pembe renkleri ile görmeye alıştığım flamingo karşımda bembeyaz tüyleri ile duruyordu. Derken yanında iki kılıçgaga göründü. Yeni bir kuşçu için cennet gibi bir gündü. Son sayım noktasına vardık. Kertik halayı olmadan hiç KOSK olur mu? Eee her zaman yeni kuşçular kertik atacak değil. Şimdi sıra ustada. Evrim Tabur acaba martıların arasında değişik bir tür var mıdır diye bakarken kara ayaklı martıyı görerek halaya başladı. Ustaya kertik olan çırağa da kertik. Birlikte halaya devam ettik. Tabi ustanın sevinci daha fazlaydı.
Kertikler ile dolu sayımı tamamladıktan sonra şimdi sırada tutanağın yazılması var. Orman ve Su İşleri Bakanlığına giderek gördüğümüz türleri ve sayılarını tutanak altına aldık. Her şey bittikten sonra İstanbul ‘ a doğru yola koyulduk. Bütün gün boyunca bize eşlik ederek bize yardımcı olan Arda BALGI  ‘na ve Hasan AYDIN ‘a tekrardan teşekkür ederiz.
Mehmet Eren YALMAN
Sayıma Katılanlar :
Evrim TABUR
Mehmet Eren YALMAN
Arda BALGI
Hasan AYDIN
Görülen Türler :
Küçük Batağan
Kara Boyunlu Batağan
Bahri
Karabatak
Tepeli Karabatak
Küçük Karabatak
Gri Balıkçıl
Flamingo
Suna
Fiyu
Çamurcun
Yeşilbaş
Kılkuyruk
Kaşıkgaga
Elmabaş Patka
Tarakdiş
Sutavuğu
Sakarmeke
Kılıçgaga
Kara Karanlı Kumkuşu
Kervançulluğu
Kızılbacak
Dere Düdükçünü
Akdeniz Martısı
Kara Ayaklı Martı
Karabaş Martı
İnce Gagalı Martı
Gümüş Martı