13 Ocak 2013

SAPANCA KUŞ GÖZLEM GEZİSİ (13 Ocak 2013)

Hafif çiseleyen yağmurla başlayan Sapanca yolculuğumuz, sabah sekiz buçuk civarında göl kenarına vardığımızda yerini yumuşacık bir havaya bıraktı. Biz de bu şanslı başlangıcın keyfini çıkarıp, kendimizi arabadan attığımız gibi dürbünlere sarılıp gözleme başladık.Bize ilk hoş geldiniz diyen bir Şahin oldu. Ardından hemen önümüze konan Yalıçapkını yüzlerimize kocaman bir gülümseme kondurdu.
Gölün çeşitli noktalarından, bizlere rehberlik eden köpekler eşliğinde gözlem yaptık. Elmabaş, Tepeli Patka, Bahri, Dikkuyruk, Macar Ördeği, Dağ Kuyruksallayanı, Kızılgerdan, Küçük Batağan, Ak Kuyruksallayan, Karaboyunlu Batağan, Küçük Martı, Karabaş Martı,  Kılkuyruk, İspinoz, Kamışçın, Sakarmeke, Saz Kamışçını, Küçük Karabatak gün boyu karşılaştığımız kuşlardı.
Günün en heyecan verici kısmı Dikkuyruklardı diye düşünüyorum.  Birçoğumuz için kertik olan Dikkuyruk, günün sonuna doğru esas sürprizini yaptı ve 30a yakın bireyle karşımıza çıktı .
Biz Macar Ördeklerine odaklanmışken gözlerimizin hemen önünden geçen Balaban’dan bahsetmeden olmaz, o anki heyecanımız ve tatlı paniğimiz hatırlanmaya değerdi doğrusu .Gezinin ilk bölümünde, Canan’ın fark etmesi ve bizimle paylaşmasıyla bir Kızılgerdanın ötüşünü bol bol dinleme şansımız da oldu.
Ve maalesef yine tüm günümüze eşlik eden bir de avcıların atış sesleriydi. Defalarca kez jandarmayı aradık, fotoğraflarını çektik ve en sonunda gidip yüz yüze şikayet ettik fakat nafile. Avlanmak yasak olmasına rağmen, ne avcılar yasak dinliyor ne de jandarma harekete geçiyor. Yine de fotoğrafları paylaşarak şikayetimizde ısrarcı olmayı sürdüreceğiz.
Bahar abla ve Canan’ın tüm gün boyunca bize rehberlik etmeleri, tüm sorularımıza tek tek yanıt vermeleri, Canan’ın binbir emekle teleskopu sabitlemeye çalışması, Bahar ablanın hepimizin her kuşu gördüğünden emin olana kadar teleskopu oynatmaması ve her kuşu uzun uzun anlatması günümüzü güzelleştiren şeylerdi. Tabi ki yediğimiz o birbirinden lezzetli börekleri, kekleri atlamak olmaz! Öyle ki, yediklerimin lezzeti karşısında, bundan sonraki gözlemlere ev yapımı herhangi bir şey getirebileceğimi sanmıyorum .
Yaklaşık 6 saat süren gözlemimizde emeği geçen herkese çok teşekkürler.
Bol gözlemli günler,
Özge Sönmez

Geziye katılanlar:
Bahar Bilgen
Canan Atay
Dilek Geçit
Ece Milli
Hürmüz Yeniceli
Melike Bortaçina
Özge Sönmez
Seda Kendir
Semra Görmez
Tunç Geçit
Yahya Emin Demirci
Görülen Türler
———————-
Bahri
Kara Boyunlu Batağan
Küçük Batağan
Karabatak
Küçük Karabatak
Balaban       1
Yeşilbaş
Fiyu
Çamurcun(Uçar)
Kılkuyruk(Uçar)
Macar Ördeği   80
Tepeli Patka
Elmabaş Patka
Dikkuyruk  27+4
Yılan Kartalı(Tunç Gördü)1
Saz Delicesi  3
Atmaca 1
Şahin  5
Su Tavuğu
Sakarmeke
Karabaş Martı
Küçük Martı
Gümüş Martı
Kaya Güvercini
Kumru
Yalıçapkını
Dağ Kuyruksallayanı
Kara Kızılkuyruk
Saz Kamışçını
Uzun Kuyruklu Baştankara
Büyük Baştankara
Mavi Baştankara
Alakarga
Saksağan
Ekin Kargası
Leş Kargası
Küçük Karga
Serçe
İspinoz