20 Şubat 2013

Büyükçekmece KOSKS 2013

Bazen ‘’Bahardan kalma bir gün’’ e denk gelir,yüzümüz güler.Bu yılki KOSKS  tam tersi bir güne denk geldi.Kıştan değil karakıştan kalma bir gün karşıladı bizi.Sayım ekibini karşılamak üzere,Mimarsinan taraftan Mimarsinan Köprüsü’ne intikal ettiğimde,saat 06 45 gibiydi.Oymak Başı’mız Hürmüz’ü aradığımda, ‘’Sizin ekip yolda,köprüye varması elde kulakta’’ dedi.

Saha komiserim Ömral,alana Büyükçekmece Kültür Park cenahından teşrif ettiler.Akabinde,Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın tahsis ettiği bir araçla,bizim tarafa geldiler. Ömral ve ekip arkadaşları Dilek Şahin ve doğa korumanın yürekli yiğitlerinden Umut (Karaoğlu) ve İlhan (Cınkıllı) ile tanıştık,hemencecik kaynaştık.

Buza kesen soğuk yetmezmiş gibi,araçtan burnunu çıkaranı uçuracak kadar güçlü bir rüzgar da bekliyor bizi.Yedek kışlıkları paylaşıp,tedbir almaya çalıştık.Muhtemel telafatı önlemek için,köprü sayımına iki kişinin gitmesini önerdiğimde,’’anca beraber,kanca beraber’’ diyen Ömral, Dilek ve Yiğit’i endişeyle selametledik.Köprünün öte başına doğru sisler arasında kaybolan ekip,dönüp Sumru Adası’na yaklaştığında,zevahiri kurtarmak için onlara doğru yürümek istedim.Araçtan inip,yüzüme çarpan,buz gibi şamarı yiyince,gönüllülüğün,görev aşkının ne olduğunu bir kez daha anladım.Hava koşullarının normal olduğu
günlerde,martı, sakarmeke, gri balıkçıl,küçük batağan, kaşıkgaga,yeşilbaş, kızılbacak gibi türlerle lebalep olan  alanda,kuş uçmuyordu adeta.

Köprü sayımı tamamlanınca,Mimarsinan Liman-Sahil’e geçtik.Dürbünlerin,teleskobun,fotoğraf ekipmanlarının buğulanan camlarını,özel bir malzemeyle ha bire siliyoruz.Liman sayım işi de çabucak tamam.Etrafta,sayımı zaman alacak kadar kuş görünmüyor çünkü.

DSİ Sedde’ye gelince Emine Nurhan Tekin de katıldı bize.Seddede,kulaklı,ya da kızıl boyunlu batağan ve de karabaş paktayı çok arasak da çıkaramadık.Bu arada telefon eden Metehan (Özen),TEM altındaki seddede olduğunu,mebzul miktarda değişik kuğu ve aralarında bir de karabaş pakta olduğunu,söyledi ve bir hafta evvel alanda görülen mezgeldeğin,nerde görüldüğünü sordu, ’’Kanuni Otağ’da’’ dedim.

Gerek İSKİ tesislerinde ve gerekse baraj kapaklarının ordaki kulübede,bizim için demlenmiş tavşan kanı çayları,’’alan çok,zaman az’’ diyen Reisimizden izin koparamadığımız için,içimiz erise de,ardımızda bırakıp,araçları Taşocağı’na sürdük.Bu arada,karabaş patkanın  Ömral’a kertik olduğunu öğrenmem,çaya olan özlemimi oldukça hafifletti.Sert serpintili yağmur,yerini sulu kara bıraktı Taş ocağı’na varınca.Ekli fotoğraflar,kayaların zirvesinden,Büyükçekmece Gölü’nü temaşa için,uçmamak için debelenen kahraman gözlemcilerimizin,hali pür melalinin resmidir.

Menekşe Köprüsü sayımını da,vukuatsız,telefatsız atlatan ekimiz,Kanuni Otağı’nı pas geçerek,sakin sulara,Tepeken’tin minik göletine yöneldi.Kaç çamurcun saydık,muhabbeti,neşemize neşe kattı.

Dönüşte,Reis Ömral halimize acımış olmalı ki ‘’tamam’’ dedi.Çocuklar gibi koştuk,Otağın güvenli daldasına sığınıp,çıtır çıtır yanan sobayı kucakladık.Mezgeldeği arayan Metehan ile de buluştuk.Bu arada,mezgeldek kaşifi Süleyman (Ezmez) i tekrar aradım,’’yoldayım Abi,az sonra ordayım’’ dedi.Çayları içtik,iliklerimiz ısındı,koltuklarda mayışmadan yine yollara düştük..Ahmediye Köyü’nün göl kenarını takiben,Ahmediye Seddesi’ne varınca,ekibi kuğular karşıladı.Bu arada Süleyman da yetişti.Ekip seferber olsa da,nazenin karabaş patkamız,yüzünü yine,Ömral’a göstermedi.

Bahşayış Seddesi’ne yaklaştığımız esnada,o ana kadar konvoyun en arkasında bizi efendi efendi izleyen Doğa Koruma aracı birden fırladı,solladı,kuş olup uçtu.Epey bir zaman sonra yanlarına vardığımızda durumu ancak anladık.Bir çok kaçak avcının defterini,çoktan dürmüşlerdi bile.Daha sonra rastladığımız tüm avcılar,bu gazaptan paylarına düşeni tek tek aldılar.

Bu arada Küçükçekmece ekibinden telefon geldi,sayımı bitirmişlerdi.Dört,beş yıldır gelenekselleşen vuslat için,köy meydanındaki kahvahanede buluşmak üzere,biz de direksiyonları Bahşayış Köyü’ne kırdık.

Oymak Başı Hürmüz’le,Canan,Derya ve Sercan ile buluştuk.Masalar sürüklendi,sandalyeler uçuştu.Heyecanlı,sım sıcak  hikayelere,tavşan kanı çaylar refakat etti.Ama,bu yuvarlak masa toplantısında bir acı gerçek de,anadan üryan ortaya çıkıverdi.Bizim ekip nice fakir fukaraysa,konuk ekip Karun kadar zenginmiş meğer.Ve bu yüzden,ev sahibi olduğumuz halde,konuk ekipteki hanımefendilerin
elcağızları ile hazırladıkları enfes mi enfes,pastalara,böreklere,keklere,çöreklere kuşlar gibi üşüştük.

Dışarı çıktığımızda gördük ki,her yer bembeyaz olmuş ve kar yağışı artarak devam ediyor,İstanbul’un trafik çilesine bir de,beyaz örtü engeli eklendi,eklenecek.

Katılanların esenlik içinde evlerine varmaları için,resmi planda olmayan,ama gün içinde programa aldığımız Hezarfen,Vattabe ve Eskice Koyu gözlemlerini iptal ederek,1013 KOSKS’nı burada noktaladık.

Sevgili Dostlarım,Canan,Derya,Dilek,Hürmüz,Nurhan,İlhan,Metehan,Ömral,Sercan,Süleyman,Umut
ve Yiğit,bu güzel gün için her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim.Gelecek yıl ve sonraki yıllar,aynı yerde buluşmak dileğiyle.18 şubat 2013

İletişim : GSM : 532 216 92 84  Mail : fiko99@gmail.com

Büyükçekmece

Fikret Can

KOSKS a Katılanlar
——————————–
Dilek Şahin
Fikret Can
İlhan Cınkıllı
Ömral Ünsal Özkoç
Umut Karaoğlu

Görülen Türler
———————–
Küçük Batağan
Bahri
Kara Boyunlu Batağan
Karabatak
Küçük Karabatak
Büyük Ak Balıkçıl
Gri Balıkçıl
Kuğu
Ötücü Kuğu
Fiyu
Boz Ördek
Yeşilbaş
Kaşıkgaga
Çamurcun
Elmabaş Patka
Tepeli Patka
Tarakdiş
Dikkuyruk
Gökçe Delice
Atmaca
Şahin
Sutavuğu
Sakarmeke
Gümüş Yağmurcun
Kızılbacak
Akdeniz Martısı
Küçük Martı
Karabaş Martı
Küçük Gümüş Martı
Gümüş Martı
Hazar Martısı
Kara Gagalı Sumru
Yalıçapkını
Tarlakuşu
Çayır İncirkuşu
Ak kuyruksallayan
Karatavuk
Taşkuşu
Saksağan
Küçük Karga
Sığırcık
İspinoz
Saka