20 Mart 2013

20 Mart 2013 Toplantı Notları

Yer: Kibrit Kutusu-Kadıköy

Sevgili Kuş Dostları ve Yelkovanlar Merhaba,
20 Mart ‘Dünya Serçe Günü’ ile aynı günde buluşan toplantımızı, dün akşam Kadıköy’deki Kibrit Kutusu kafede gerçekleştirdik.
Bildiğimiz ve üzüldüğümüz bir gerçek; serçelerin nüfusunun tüm dünyada azalmakta olduğu!..
Bunun sebeplerinin neler olabileceğini, serçelerin ve diğer kuşların azalmasına nelerin etkisi olduğunu konuştuk toplantımızda.
Sevgili Evrim Tabur’un anlattığı, Doğa Derneği’nin ”Yaygın Kuş İzleme” sunumunu ilgiyle dinledik.
1980 ile 2010 arası, Avrupa’daki verilere göre hazırlanan grafiklerdeki azalmaları gördüğümüzde, yaygın kuşlar çalışmasının önemini çok daha iyi anladık.
”Neden yaygın kuş izleme çalışması yapılmalı?” , ”Yaygın kuş izlemenin önemi!”, ”Yaygın kuş izleme nasıl yapılır?”, ”Kayıt formları nasıl tutulur?”
yine Evrim’in bizlere aktardığı önemli bilgilerden. Sunumu ve anlatımları için kendisine çok teşekkür ediyoruz.
Ayrıca, İstanbul’da yaygın kuş izleyen dostlarımızdan  İhsan, Cemil ve Seda nasıl gözlem yaptıkları konusunda değerli bilgiler verdiler sağolsunlar.
Bu arada, Eren, Semra,Derya ve ben İstanbul’daki Yaygın Kuş İzleme gönüllüleri arasına katıldık   Toplantıya katılan herkese çok teşekkür ediyoruz.
Sevgili Cemil Gezgin’in de belirttiği, yelkovanda yazdığı gibi; ”Kuşların ve  yaşam ortamlarının değişimine en yakından tanıklık edenler biz kuş gözlemcileriyiz.
İşte bizim zaten doğal olarak yaptığımız gözlemlerin daha şekle  sokulmuş hali bu çalışmanın özeti. Ve şu da bir gerçek ki bu çalışmaya ne kadar  çok  kuş gözlemcisi katılırsa kuşların gelecekteki yaşamlarını korumamız da  o kadar olanaklı kılınacak.”
Hadi kuş gözlemcisi dostlar, hep birlikte ”Yaygın Kuş İzleme Gönüllüsü” olalım
Detaylı bilgi ve iletişim:
Evrim Tabur-Doğa Derneği Kuş Gözlem Sorumlusu
evrim.tabur@dogadernegi.org
yayginkus@dogadernegi.org
Sevgiler,
Zeynep Şebnem Çağlayan
Katılımcılar
Cemil Gezgin
Evrim Tabur
Gizem Kalmaz
Gözde Kılıç
İhsan Eroğlu
Mehmet Eren Yalman
Mete Durmuş
Seda Kendir
Semra Görmez