3 Nisan 2013

3 Nisan 2013 Toplantı Notları

Yer: Doğa Derneği

Merhaba Kuş Dostları,
Evrim’den bu gece çok şey öğrendik yine,bildiklerimizi de tazeledik.Biliyorsunuz önümüzde yapmamız gereken heyecanlı bir gözlem maratonumuz var;Yaygın Kuş İzleme.
2002 yılında Avrupa Kuş Sayım Konseyi tarafından başlatılmış bu.Çıkış noktası; çevremizdeki değişiklikleri karışık olan ekosistem çözümlemesini ve tanılarımızı yapmada kuşların bir gösterge olması.Serçeler şehir içindeki ve çevremizdeki değişikliklerin en iyi göstergesi belkide.Oysaki bizler kuş gözlemlerinde onun sayısını yazmayız bile,bundan sonra yazmaya başlamalı.Kuşların belli dönemlerde çok çeşitli olan beslenme şekilleri çevreyi algılayıp değişiklikleri fark edip belirlemede yardımcı olan özelliklerden biri sadece.Buna bağlı olarak yorumlanacak çok şey var.Alanın değişen yapısından tutunda hava olaylarına kadar.Nasıl ağaçların halkaları bilgi dolu ise Yaygın Kuş İzleme verileride öyle.
Günümüz ve yüzyılımız malesef gelşim için hızı ve kısa sürede kazancı ölçü aldığından ,ekonomi ve çevre çatışmasından nasibini tabiki çevre almakta.Direk etkilenen bundan o çevreyi kullanan canlılar.Dolaylı ve uzun zaman içinde etkiyi görecek olan ise insan.İnsan’ın durumu ortada.Bu liberal azgın gidişatta bizler gözlemlediğimiz kuşlar için önemli alanları korumakta zorlanıyoruz.Yaygın Kuş İzleme belki hemen değil ama zaman içinde bize bu konuda yardımcı olacak bir veri bankası oluşturacak.
Nitekim Avrupa için olmuşta.Leylekler ve serçeler için önlem almayı,çözümler üretip iyileşmeyi sağlamışlar.Çevre politikalarını yönlendirmiş hükümetlerin bu veriler,ve Akdoğan Bey’in bizzat tanık olduğu mücadelelerle İngiltere arazi sahipliği ve kullanma hakkı ile ilgili değişiklikler yapmış,National Trust oluşumu ile.
Üçüncü köprü ve diğer yapılması planlanan projelerde konuşuldu.Garipçe için Akdoğan Bey’in verdiği mitoloji örneği oldukça şaşırtıcı.Acaba dedirten cinsten;Jason ve Argonotlar’ın hikayesi,Garipçenin eski adı ve adın anlamı;Akbaba ve nerede ise tam karşısındaki noktada bir Akbaba köyü’nün olması.İstanbul’un birçok yerinin plantasyon olduğunu düşündüğümüzde ”acaba buralarda zamanında bu kuş ürüyormuydu” diye düşünen Akdoğan Bey’e bizleri de ekledi.
Yaygın Kuş İzleme tüm bu anlattıklarımızdan dolayı önemli ve şu anda;İstanbul,İzmir,Antakya,Bursa,Ankara illerinde toplam 32 kişi ile gerçekleşiyor.Bir alanın % 5ine denk gelecek şekilde nokta atıldığını düşününce gözlemci sayısı az.
Periyot iki tane;ilki 1 nisan 15 mayıs,ikincisi16 mayıs 30 haziran.Sizin olan bir alan ve her yıl onun gelişim sürecine tanık olacaksınız.
Doğa Derneği bu konuda destek bekliyor biz kuş dostlarından.
Bir başka heberde Derya arkadaşımızdan; Çatalca da bir şenlik için araştırmalar yapıyor Mayıs ayında gerçekleşecek.Netleştiğinde sizlere bildireceğiz.
Hürmüz KOSKS da en çok çalışan ve gönüllülük gösteren Eren’e anlamlı bir hediye vererek desteğine teşekkür etti hepimizin adına.
Toplantılarımızın vazgeçilmezi Ergün arayarak herkese selam gönderdi.Yakında dönecek ve toplantıları şenlendirecek:)
Göç heyecanın devam ettiği bu günlerde herkese bol kuşlu günler ….
Canan
Toplantıya Katılanlar
—————————————
Akdoğan Özkan
Ali Rıza Altınok
Canan Atay
Derya Yücebaş
Evrim Tabur
Hayri Dağlı
Hürmüz Yeniceli
M. Eren Yalman
Z. Şebnem Çağlayan