8 Mayıs 2013

8 Mayıs 2013 Toplantı Notları-Beyoğlu(Doğa Derneği)

Merhaba Kuş Dostları
yaygın kuş izleme alanımı paylaştım gelen arkadaşlarla,nasıl bir değişim geçirmiş ve nelere gebe bunları paylaştım.Herkes kendi yaygın kuş alanı ile ilgili şehir içi veya dışı farketmez,bozulma ve akılsızca değişim heryerde fotoğraflama yapabilirse değişimi görsel olarakta kaydetmiş olacağız.Yeşiltepe,  şehrin içi nerede ise,kolay ulaşılabilir bir alan ve kuş gözlem gezisi yapabileceğimiz bir yer..Yakın zamanda oraya bir gözlem gezisi yapacağız.Ve ayağı alışan herkes gitsin ki alandan kayıtlar gelsin diye düşünüyoruz...aynı Validebağ gibi..elimizde veriler olsun,birgün dikkate alanlar çıkabilir.Savunma yaparken elde veri yoksa havada kalıyor herşey.
Dilek arkadaşımızın daha önce duyurduğu Korulardaki sayım ve gözlem bu sene gerçekleşemedi ama seneye onuda aktif olarak yapalım diyoruz.Adının  da anlamı olan koruma vurgusu ile gelişmiş bu alanlar da tehlike altında.Veriler onların kıymetini daha bir arttırıyor.
Dilek arkadaşımızın Leylekler ile ilgili de proje ve fikirleri var....Fikret abi ile paylaşmıştık;Bahşayiş de Bursadaki gibi bir Leylek şenliği İstanbul'a yakışır diye o da böyle bir düşüncesi olduğunu belirtmişti...İlk etapta Leylekler çok olmadasa da şenlik hele bir başlasın o da olur...yerini seçilme sebebi geçmiş üzerinden anlatılabilir... hatta İsatanbula KOK şenliği de yakışır diyoruz...İkiside İstanbul'un türleri.
Ebabil sayımları var sırada..bunun için Dilek bir fikir geliştirmiş bile sadece bu işlere gönüllü olacak gözlemci arakadaşların desteğine ihtiyaç var...Ebabiller şehir içinde yapılardaki değişen çatı sistemi sebebi ile bazı noktalardan uzaklaşmaya başladılar..bu hem gözlemlerle hem de yurt dışı örnekleri ile  meslek odaları ve Belebiyelerle paylaşılsın diye düşünülüyor.
Bir de İstanbul'un kuşları sanki bir 3. Kitap daha istiyor gibi,ortak kanılardan biri de buydu(Kerem):)
İhsan telefonlara kaydettiğimiz kuş seslerini bir adım daha yukarı taşıyarak,sesi dinlenen kuşun resmini de eklemiş,çok güzel bir iş yapmış..isteyen herkesle paylaştı..ses dinlemek çok güzel..yanımızda taşıyıp kulaklıkla dinelmekde ama arazide hem de üreme döneminde çalmak,kuşlara böyle yaklaşmak hiç olmaması gereken.Dilek bir hikaye anlattı;İspanya da bir delta da halkalı sinek kapan orası için ilk kayıt ama kimse ses çalmıyor sadece sabırla bekliyor.Gözlemcilik de bu değilmi.
Paparaziler fotoğraflarını çekerken saatlerce bekliyorlar..diğeri hazırcılık olmuyormu?Nerede kaldı bunun heyecanı,anlamı.Korumamız gerekenler bir de bizlerin yüzünden telef olmasın.Zaten birçok şeyle mücadele ederek yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
Maltada ayrıca avcıların  inanılmadık davranışlarını öğrendiğimizde;dürbünlere ateş edecek kadar sınırsız bizimkiler insanflı dedik ama keşke hiç olmasa bu iş .
11 -12 Mayıs   Dünya göçmen kuşlar günü olarak kutlanacak.Doğa derneğine onların etkinliklerinde destek vermek isteyen arkadaşlar yalnız bıakmayacaklardır.. Cemil de bir etkinlik paylaşımı yapacak.Belki de hepimiz aynı yerde olacağız.O gün kuşlara desteğimizi eksik etmeyeceğiz o kesin.
Bol kuşlu günler herkese...
Canan
Toplantıya Katılanlar
-------------------------------
Ali Rıza Altınok
Canan Atay
Dilek Şahin
Eren Yalman
Evrim Tabur
Gözde Kılıç
İhsan Eroğlu
Ömral Ünsal Özkoç
Sercan Bilgin

0 yorum:

Yorum Gönder