6 Mayıs 2013

Şafak Korosu, 2013

İstanbul’dan Şanlıurfa’ya Şafak Korosundaydık

İSTANBUL –  Her yıl dünyanın pek çok ülkesinde mayıs ayının ilk pazar günü düzenlenen “Uluslararası Şafak Korosu Günü” etkinliğinin Türkiye ayağı bu yıl başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde  5 Mayıs 2013 pazar günü gerçekleştirildi. İstanbul’daki etkinlik 2011’den bu yana olduğu gibi bu yıl da İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu’nun (İKGT) organizasyonunda gerçekleşirken, Ankara, Erzurum, Trabzon ve Şanlıurfa’da Şafak Korosu etkinlikleri Doğa Derneği’nin öncülüğünde yapıldı.

İstanbul’da doğa severler geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Sarıyer ilçesine bağlı Garipçe köyünün girişindeki yeşil alanda sabahın erken saatlerinde buluşarak 05:50 – 06:41 saatleri arasında onlarca kuş türünün gündoğumu dinletisiyle yeni güne merhaba dediler.

“Dünyanın en eski uyandırma servisi”ne, yani kuşların ötüşüne kulak veren katılımcılar “koro dinletisi” akabinde Garipçe çayırları üzerinde yanlarında getirdikleri yiyecek ve içeceklerle birlikte kahvaltı yaptılar. Doğa severler daha sonra ilkbahar göçünü izlediler ve şehrin kuzeyindeki farklı noktalarda kuş gözlem gezileri yaptılar.

Organizasyonun İstanbul ayağının koordinasyonunu yürüten İKGT üyesi Akdoğan Özkan, sadece İngiltere’de 27 farklı noktada gerçekleştirilen Şafak Korusu etkinliğinin bu yıl Kuzey Straffordshire’daki Coombes Vadisi’nde BBC Radio 4 tarafından canlı yayınlandığını anımsatarak, bu yıl Doğa Derneği ile büyüyen ve İstanbul dışındaki şehirlere de genişleyen etkinliğe önümüzdeki yıllarda daha geniş bir medya ve katılımcı ilgisi sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Bu yılki şafak korosu etkinliğinde Garipçe’de 23 kuş türünün “şafak korosu”nda yerini aldığı seslerinden tespit edildi. İşte türler: Bülbül, Çıvgın, Karatavuk, B. Baştankara, Florya, Leş Kargası, Kumru, İspinoz, Alakarga, Kızıl sırtlı örümcek kuşu, Ak gerdanlı ötleğen, Kiraz kuşu, Maskeli ötleğen, Kızıl gerdan, Üveyik, Sülün, Arı kuşu (10-20), Sarı asma, Bahçe çintesi, Kır incir kuşu, Ağaç serçesi, Kırlangıç (15+), Gümüş martı. Bunların yanı sıra göçte olan şahin, arı şahini (3), gri balıkçıl ve saz delicesi türler görüldü.

Katılımcılar:

Akdoğan Özken
Ali İlhan Tireli
Alper Akyüz
Ayşe İzüs (ve ismini alamadığımız 2 komşusu)
Ali Rıza Altınok
Aslı Baysallı
Arzu Oyacıoğlu
Berrin Binbir
Burcu Arık
Canan Atay
Deniz Sağlam
Derya Yücebaş
Dilek Gürsoy
Erdem Çetrez
Evrim Tabur
İhsan Eroğlu
Kamil Yeşiltaş
Mithat Marul
Nedim Yavuz
Nesibe Yavuz
Serhat Gürsoy
Semra Görmez
Ümit Yardım
Zeynep Şebnem Çağlayan

DİĞER BİLGİLER:

“Uluslararası Şafak Korosu Günü” (International Dawn Chorus Day) ilk kez 1981 yılında “The Wildlife Trusts” adı verilen doğa koruma örgütünce İngiltere’de gerçekleştirildi. İlerleyen yıllarda Yeni Zelanda’dan Avrupa’ya ve Güney Amerika’ya dek dünyanın pek çok noktasında kuş gözlemcileri ve doğa severler tarafından organize edilen etkinlik 2011’den bu yana Türkiye’de de gerçekleştiriliyor.

“Uluslararası Şafak Korosu Günü” dünya üzerinde 28 ülkede mayıs ayının genellikle ilk pazar günü gerçekleştirilen bir etkinlik. Doğanın en güzel mucizelerinden birini unutmamanın amaçlandığı etkinlikte doğa severler ve kuş gözlemcileri önceden belirledikleri bir araziye gün doğumundan önce giderek, doğan güne herkesten önce uyanan kuşların keyifli korosunu dinliyorlar. Etkinlik her ülkede ötücü kuşların çok aktif olduğu gün doğumundan işrak vakti olarak adlandırılan zamana kadar yaklaşık 1 saat sürüyor.

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu, çevresel tehditlerin arttığı dünyamızda bu etkinliği gerçekleştirmek için 3 yıldır özellikle Garipçe’yi seçiyor. Söz konusu köy, bilindiği gibi, Boğaziçi’ne inşa edilecek 3. köprünün Avrupa ayağı ile bağlantı yollarının geçmesinin planlandığı nokta. İKGT üyeleri, “Uluslararası Şafak Korosu Günü” için bu yıl da Garipçe’yi seçmekle, Garipçe köyü habitatının bir daha geri gelmemek üzere yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çekmeyi amaçlıyor. Antik dönemden bu yana kuşlar için çok özel bir coğrafya olan Garipçe kuşların uluslararası göç yolları üzerinde yer alan ve yakın gözleme olanak tanıyan şanslı bir nokta.

“Uluslararası Şafak Korosu Günü” ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için etkinliğin The Wildlife Trusts tarafından hazırlanan web sayfalarını (www.idcd.info) ziyaret edebilir, ya da Türkiye ile ilgili bilgilerin yer aldığı (http://www.idcd.info/events-in-your-area/europe/) bölüme göz atabilirsiniz.

BBC 4’ün haberi ve program kaydı için http://www.bbc.co.uk/programmes/b01s7vtp

Akdoğan Özkan