20 Ağustos 2013

Kaçak Avcılık (Cumhuriyet)

Enez’de yapılan gözlem sırasında fark edilen kaçak avcılar üyelerimizin yetkililere durumu bildirmesi üzerine durduruldu. Haber, 17.Kasım.2011 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer aldı. Üyelerimizden Cemil GEZGİN’in konuyla ilgili yazısını aşağıda okuyabilirsiniz.
Merhaba Yelkovanlar,Bayram tatilini fırsat bilip kuş gözlemine gittiğimiz Enez’de kuşlarla beraber kaçak avcılara rast geldik. Bir Milli Parkın ortasında kendisine avcı da diyemeyeceğim birisi kamuflaj giysisi içinde elinde ipe dizdiği sıra sıra yeşilbaş ve çamurcunlarla(sonradan yakından gördüm) sudan çıkıyor. Bu arada Dilek(Geçit) fotoğraflarını çekti ki suç üstü yapmış olalım. Dürbünlerimize takılan bu görüntü beni çileden çıkarttı ve 156 jandarmayı aradım. İlgileneceklerini biliyordum ve öyle de oldu. Sevgili Emre’nin (Konuk) arazi aracı ve kaptanlığı ve Tunç Geçit’in keskin gözleriyle(ki sazların içinde avcıları o görmüştü) adamları jandarma ile aradık.İlk seferde bulamadık. İşin ilginç tarafı etrafta hiç bir araç ya da sandal görememiştik. Uzakta olamazlardı. Bir kaç kulübe mi ev mi olduğu belli olmayan binaya baktık, yoklardı. Aramayı jandarmaya bırakmamızdan dakikalar sonra bir telefon geldi ve bize birilerini yakında bir çiftlik içerisinde gördüklerini söylüyorlardı.Hemen buraya adamları teşhis etmeye gittik. Evet onlardı ve evde yaklaşık on beş ördek 5-6 otomatik tüfek de bulundu. Oranın sahibi köylü belli ki bu adamlara yataklık ve rehberlik yapıyordu. Birlikte Enez karakola gittik, işlemleri bitirdikten sonra içimiz sabahki görüntüden buruk ama bu adamları yakalatmaktan dolayı gururlu ve mutlu tekrar Gala gölüne kuşların yanına döndük. Kaçak avcıları yakalayan  jandarma komutanı oldukça yüksek ceza alacaklarını söyledi.Umarım bu olay Enez’e avlanmaya gelen ve kaçak avlanacak kişilere caydırıcı bir etki yapar. Çünkü bu tür küçük yerlerde bu olaylar çabuk duyulur. Yakalanan kişilere verilecek cezaları yakında sizlere duyuracağız.
Bu olayın dışında Milli park civarlarında ve deniz kenarındaki lagünlerde bol bol boş av fişeği ve ne yazık ki nesli tehlike altında olan, bizim gördüğümüzde iyi ki varlar dediğimiz tepeli pelikanlardan ikisinin ölüsünü gördük. Lagünlerin çok ayak altı olduğunu biliyorduk ama bu kadar da denetimsiz olması içimizi acıtıyor. Ve şunu aklım almıyor ki bir Milli parkta insanlar nasıl bu kadar cesaretle kaçak avcılık yapabiliyorlar. Jandarmaya bunu söylediğimde o da ellerinde göldeki avcıyı yakalayacak motorlu tekne olmadığından, aslında burasının korunmasının Doğa koruma ve milli parkların sorumluluğunda olduğunu söyledi. Alanda her zaman rastladığımız bekçiye belki bayram izninde !!! olduğu için rastlamadık.
Sonuçta Enez’de ya da ülkemizin bir çok yerinde doğal alanlarımız korunmuyor veya iyi korunmuyor arkadaşlar. Bu alanlara gittiğimizde gördüğümüz kaçak avlanmayı ve yasadışı olayları lütfen çekinmeden 156 jandarmaya bildirilelim. İnanın jandarma konuyla ilgileniyor. Bir kaçak avcının ceza alması aslında onlarca diğerinin cesaret edememesi demektir.
Aslında tüm bunların, sizlere daha önce Bahar Hanımın  Kanada izlenimlerini anlattığı sunumundan sonra doğa korumayla ilgili yazdıklarımla çok yakından ilişkisi var. Bu alanları korumak için biz de müdahil olmalıyız. En yakındaki alanlarla buna başlayıp, gücümüzün yeteceği yerlere kadar gitmeliyiz.
Unutmayalım kuşların ve tüm canlıların yaşayabilmek için doğal ve sağlıklı alanlara ihtiyaçları var, ve biz dürbünümüzün ucundaki kuşa bakarken onun burada ne kadar kalıcı olabileceğini de düşünmemiz gerekiyor.
Tecrübelerimizden sabittir ki gitmediğimiz, koruyamadığımız  alanlar bize kuşlarını da cömertçe sunmayacak, sunamayacaklardır. Bunun için diyorum ki alan koruma, alan koruma. 
Umarım yakında bu konuda Doğa Derneği’nin de desteğiyle ilk adımları atacağız.
Selam ve sevgiler. 
Cemil Gezgin”