30 Ekim 2013

Kuş Gözlemciliği Nedir?

Kuş Gözlemciliği NEdir?
Kuş gözlemciliğini kuşları yaşam alanlarında davranışlarını izlemek seslerini dinlemek olarak özetleyebiliriz. Tüm yaştan insanlara doğayı  sevdirip kuşlar vasıtasıyla farkındalığı ve ilgiyi  arttıran özel bir meraktır.
NE ZAMAN yapılabilir?
Nefes aldığınız sürece kuş gözlemleyebilirsiniz. Gece – gündüz onlar için fark etmiyor.
NEREDE yapılabilir?
Ne büyük şans ki onlarla hala aynı yeryüzünü paylaşıyoruz. Evinizin çatısındaki yuvadan haberiniz var mı? Sokağın başındaki ağaçta saksağan yuvası varmış diyorlar. Küçük bir bahçeden, en
büyük orman, sulak alan ve bozkırlara kadar her yerde kuş gözlemi yapılabilir. Çok uzağa gitmenize gerek yok, şimdilik, onlar her yerde. 
NASIL gözlemlenebilir?
Kuş gözleminde dürbün ve rehber kitap işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hangi kuş olduğunu dürbün hatta teleskop sayesinde detaylarına bakarak çok rahat öğrenebilirsiniz. (bkz. Kuş gözlem ekipmanları)
NEDEN gözlem yapmalı?
Öncelikle çok ucuz, güvenli ve sağlıklı bir hobi olduğunu söylemeliyiz. Kuş gözlemciliği bir dürbünün arkasından kendi belgeselini izlemek olduğundan bahsetmiş miydik? Yaşadığınız çevrenin farkına varmak için güzel bir başlangıç.
KİM bu gözlemci?
Sözlükten araştırdık hemen iletiyoruz:
 “Kuş Gözlemcisi: Kuşları doğal ortamlarında gözlemleyen ve sayımları ile ilgilenen kişi. Bilimsel çalışmalara katkı sağlanması açısından önemli görevleri de bulunmakta olan kuş gözlemcileri gözlem yaptığı noktadaki türleri ve sayıları kayıt altına alır ve halkalama çalışmaları ile kuşlar hakkında bilgi toplanmasını sağlar. Amatör bir ilgi ile bilime katkı sağlana bilecek bir hobi olarak da adlandırılabilir.”

Aklınıza takılan başka soru olursa eğer siz de sözlük için buraya tıklayabilirsiniz.