5 Aralık 2013

4 Aralık 2013 Toplantı Özeti

"Merhaba sevgili yelkovanlar,
Bu akşamki toplantımız KOSKS organizasyonuyla, öncesinde ve süresince neleri nasıl yapacağımızla ilgiliydi. Tabi adını vermek istemediğim bir Ergün Bacak'ın baltalamadığı anlarda! Toplantı sırasında tüm katılımcıların gözleri önünde yapılan noter tasdikli ölçümlere göre suskunluk anı katiyen 1 dakikayı aşmadı. Ağzı dursa, kaşı gözü durmadı, kendi gülmese karşısında oturan Sercan'ı güldürdü.

Geçmiş yıllarda yaşanan sorunları konuştuk ve bu sene için çözümler üretmeyi denedik.
KOSKS için form oluştururak veriyi tektipleştirme kararı çıktı bu sene için. Basitçe alanla ilgili durumun, hava durumunun ve türlerin yer alacağı bu form her alan için aynı veriyi kaydetme amaçlı bir hatırlatıcı. Herhangi bir alanda rüzgarın yönünü kaydetmeyi unutmanıza engel.
Önümüzdeki haftaların toplantı ve arazi programını da KOSKS şekillendirsin biraz dedik ve özellikle Ocak başından itibaren iki önemli eğitim ve arazi pratiği öngörüyoruz.
Kuş sayım teknikleri: İnteraktif bir şeyler yapalım ve power pointten daha pratik odaklı düşünelim dendi ki ben kendisine salon pratiği demeyi tercih ediyorum. Salon eğitimi ve pratiğinin ardından o haftasonu arazisi de olacak.
Bir diğer eğitim de kuş tanımlamayla ilgili ama bunu da teoride bırakmayıp hemen akabindeki haftasonu bir Büyükçekmece arazisiyle taçlandıralım dediler. Tabi araziler için Dilek Geçit ile konuşmamız gerektiğini not düştük. Ocak ayı programında çakışma yaratmayacak şekilde planlayalım dediler.
Tür sayısının çokluğunu göz önüne alıp en azından kıyı kuşlarını önümüzdeki toplantı çalışalım ki ocak başındaki yükümüzü hafifletelim dediler.

Alanlar: Büyükçekmece, Küçükçekmece, Terkos, Meriç, Sapanca, Sakarya/ Karasu, İğneada, Boğaziçi, Kamil Abduş, Hersek Lagünü, İzmit Körfezi, Uluabat, İznik, Kocaçay. Alanların bazılarını sayan yerleşik ekipler halihazırda var, bir diğer kısımsa toplantıda kapışıldı, öyle ki yetişen alıyor :) Sonra ben bu tecrübeden mahrum kaldım diye bana gelmeyin, benden söylemesi!

Bu toplantıda da güldüğümüz eğlendiğimiz bizim oldu kıymetli yelkovan ailesi ve size kararlar kaldı, ama bilin isterim ki bu dönemin en keyifli toplantısı ilan edilmeyi başardı. Toplantı soğuk havalarda da güzelmiş. Kuşlar da öyle olsa gerek. Dolayısıyla KOSKS bitene kadar mottomuz: Soğuk havalarda da kuşla kalın! Ha bu arada, Kadıköy mendireklerde Büyük Kara Sırtlı Martı diyorlar, bu da havaların bir hikmeti!

Sevgiler,
Nazlı"




İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu ayda iki kez olmak üzere iki haftada bir çarşamba akşamları düzenli olarak toplanıyor. İstanbul ve kuşların ağırlıklı olarak konuşulduğu bu toplantılar oldukça verimli geçiyor. Tüm detaylarıyla Yelkovan mail grubundan da takip edebileceğiniz bu toplantıları Nazlı Avcılar yazıyor.
İlgili sorularınız için "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsiniz.