4 Aralık 2013

Rumelifeneri

Rumelifeneri
(Deniz Gözlem Noktası)
Hedef Türler:
Tüm yıl: Gümüş martı, karabatak, tepeli karabatak, yelkovan, gri balıkçıl, bahçe çintesi, sülün
İlkbahar ve yaz: Leylek, kuyrukkakan, ibibik, ak kuyruksallayan, arıkuşu
Sonbahar: Kara sırtlı martı
Kış: Karabaş martı, Akdeniz martısı, kara gagalı sumru, yeşilbaş, kara gerdanlı dalgıç, büyük ak balıkçıl

Giriş:
Rumelifeneri, Boğaz’ın ağzında Avrupa Yakasında bir balıkçı köyüdür. Karadeniz kıyısı boyunca kuzeybatıdan güneydoğuya ilerleyen kuşların tam geçiş noktasıdır. Boğaz tarafında kapalı bir liman, Karadeniz tarafında ise rüzgardan korunak sağlayan tarihi bir Ceneviz Kalesi vardır.

Ulaşım:
Hacıosman Metro İstasyonundan 45 dakikada bir kalkan 150 numaralı otobüs ile ulaşılabilir.

Lojistik:
Rumelifeneri’nde üç gözlem noktası vardır.
Boğaz’a bakan liman kış aylarında martı ve karabatakların barınma yeridir. Soğuk dönemlerde ördek, batağan ve dalgıçlar da görülebilir. İlkbahar göçündeki leylekler de limanın üzerinden Avrupa yakasına girerler.
Ceneviz Kalesi, Karadeniz’e bir çıkıntı gibi uzanan bir yarımadanın ucundadır. Rüzgarın şiddetine ve yönüne göre kale duvarlarının arasından veya surların üstünden gözlem yapılabilir. En iyi gözlem sabah saatlerinden saat 11:00'e kadar yapılır. Bu kalenin içinde bulunduğu arazi kayalık ve otludur. Çayır seven göçmen ötücüleri de cezbeder.
Daha batıya ilerlendiğinde yürüme mesafesinde birkaç koy ve bu koylara dökülen dereler vardır. Dere boyları ötücülerin, dere ağızları çeşitli martıların yoğunlaştıkları alanlardır. Kıyıya paralel, yer yer kıyıdan ayrılan orman patikaları ile 6 saatte Kilyos’a yürünebilir.

Kuşlar:
Karadeniz ve Boğaz’da yıl boyu karabatak ve tepeli karabatak görülebilir, bu birbirine çok benzer iki türün tayini için ideal bir pratik alanıdır. Yıl boyu gümüş martı bulunur, Mayıs ile Temmuz arasında alanda sadece yerli gümüş martılar gözükebilirken, diğer aylarda karabaş martı ve Akdeniz martısı düzenlidir. Düzensiz olarak küçük martı, Aralık ve Mart arasında küçük gümüş martı görülür. Martıların en çekicisi ilkbahar ve sonbaharda görülen kara sırtlı martıdır. Bazen 60-70’lik sürüler oluşturabilir. En nadir, ancak düzenli martı türü ise kara ayaklı martıdır. Martılara yakın akraba korsanmartılar da şiddetli poyrazda kıyıya yaklaşabilirler.
Deniz gözleminin diğer çekici kısmı Kasım , Aralık ve Ocak aylarında gelen şiddetli soğuk dalgalarından kaçan ve Romanya Tuna Deltası, Bulgaristan Burgaz Sulakalanlarından güneye inen su kuşlarıdır. şanslı bir günde suna, yeşilbaş, fiyu, çamurcun, tepeli patka, elmabaş patka görülebilir. Nadiren sakarca, kuğu, karabaş patka ve macar ördeği de gözükmüştür.
İlkbahar’da kıyı boyunca ötücü göçü izlemek güzeldir. Nisan ortasında az sayıda sarı başlı kuyruksallayan derelerde düzenlidir. Söğüt serçesi, küçük sinekkapan, kara başlı çinte nadir olarak sürüler halinde görülebilir. Ötücü dışında kaşıkçı ve çeltikçi kıyı boyunca göç edebilir.