30 Ocak 2014

29 Ocak 2014 Toplantı Özeti

Bu hafta Denizel Önemli Kuş Alanları ve Yelkovan İzleme Projesi hakkında pek çok bilgi edindiğimiz güzel bir toplantı gerçekleştirdik. 27 kişi ile rekor katılımın yaşandığı toplantıya salona sığmayışımız yelkovanları hafiften gölgede bırakıp geceye damgasını vurdu. Odaya sığmayıp kapıda kalanlarımız var, inanmıyorsanız buyurun videosu burada. :)
"Merhabalar,
Dün akşamki toplantımızda planlandığı üzere Dilek Şahin'den Denizel Önemli Kuş Alanları ve Yelkovan İzleme Projesi konulu sunumu dinledik. "Denizel ÖKA nedir, nasıl belirlenir, deniz kuşu nedir, Yelkovan İzleme Projesinin tüm bunlarla ilişkisi ve bu çalışmalara katkısı nelerdir?" ana başlıklarında gerçekleşen sunum yoğun ilgi gördü.
Sunumu buradan indirebilir, konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sunumdan anladığımız kadarı ile bir çok türünün nesli tehdit altında olan deniz kuşlarını sadece üremeye geldikleri karasal alanlarda korumak yetmiyor; hayat döngülerinin büyük kısmını harcadıkları denizlerde de korumak şart. Bu nedenle hedefi Türkiye'de Denizel Önemli Kuş Alanlarını belirlemek olan çalışmalar son dönemde başlamış. Sistemli, uzun soluklu ve standart bazı metodların kullanılmasını gerektiren bu projelerden ilki ve biri de Yelkovan İzleme Projesi. Bu sene 4. yılını dolduracak olan proje temel olarak İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında Yelkovanların mevsimsel ve yıllık geçişlerini takip etmekte ve Marmara Denizi içerisinde Yelkovanlar için beslenme, dinlenme vb aktiviteler için kullanılan değerli denizel alanları belirlemek için deniz sayımları yapmakta.

Proje sonuçlarına göre özellikle İstanbul Boğazında Şubat ayında Yelkovanların geçişleri pik yapıyor. Bu kış en yüksek sayıları yakalamak amacı ile, iki sene üst üste rekor sayıların gözlendiği 1-8 Şubat haftasının her günü Yelkovan İzleme Projesi ekibi saat 8.30 ile 12.30 arasında Rumeli Hisarında sayım yapıyor olacak. Ekip sayımlara katılmak isteyen, uğramak isteyen, "Bu kuşları sayıyonuz da noluyo?" demek isteyen herkesi sayım noktasına bekliyor. İletişim Dilek Şahin (dileks@ymail.com)  veya bendenizle (nazliavcilar@gmail.com) kurulabiliyor. Ayrıntılı bilgi burada.

Dün akşamla birlikte kanıtlandı ki İKGT artık kabına sığamıyor. Toplantılar artık ortalama 18-20 kişinin katılımıyla gerçekleşiyor ve bu kapasitede, hatta öngörülü davranıp en az 30 kişilik kapasitede yeni bir toplantı mekanı aramamız gerekiyor. Önerilere her zamanki gibi açığız.
Bir başka gündem maddesi, Anadolu yakasında tekrar başlamak istediğimiz toplantıların yeri ve düzeniydi. Derya Yücebaş'ın, ayaklarına sağlık, gezip fotoğrafladığı üç mekan alternatifi üzerine konuştuk.
Bu konudaki bir başka karar da toplantı yeri hakkında Akdoğan Özkan'ın önerisi "Tematik Toplantı" birçoğumuzun içine sindi. Fikre göre, örneğin önümüzdeki göç konulu beş hafta sürmesi planlanan toplantı serisini Avrupa yakasında, hemen ardından gelecek olan Kerem Ali Boyla'nın moderatörlüğünde gerçekleşecek Avrupa Kuş Atlası konulu toplantıları Anadolu yakasında yapacağız.

Kuşlarla, yelkiyle, İKGT'yle kalın!"

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu ayda iki kez olmak üzere iki haftada bir çarşamba akşamları düzenli olarak toplanıyor. İstanbul ve kuşların ağırlıklı olarak konuşulduğu bu toplantılar oldukça verimli geçiyor. Tüm detaylarıyla Yelkovan mail grubundan da takip edebileceğiniz bu toplantıları Nazlı Avcılar yazıyor.
İlgili sorularınız için "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsiniz.