10 Ocak 2014

8 Ocak 2014 Toplantı Özeti

İKGT olarak KOSKS eğitimlerine devam ediyoruz. Bir aydır her çarşamba toplandığımız sunumlarda Ergün BACAK kıyıkuşlarını tanıtıyor. KOSKS arazilerinde kuşları hangi tüy örtüsünde göreceğimize kadar bütün detaylarıyla bizleri bilgilendiriyor. Bu hafta 18 kişilik katılımla ördekleri çalıştık. Toplantı notlarını özetleyen Belemir CANBEK teşekkür ediyoruz;

"Merhabalar sayın İKGT,
Bu hafta KOSKS Kıyıkuşu Tanımlama Eğitimine devam ettik. Tanımlama sunumlarının son kısmında sıra ördeklerdeydi. Sunumdan önce Ergün Bacak bizlere Hatay gezisinden ve oradaki türlerden bahsettiğinden dolayı 19'da başlayacak olan toplantımız 19.40'da başladı.
Ergün'ün her ördeği anlatmadan önce söylediği tümceyi aktarmak isterim,"Bu ördek hiçbir ördekle karışmaz". Bu söyleme güvenen bizlerinse aklında "ya dişileri?" sorusu vardı. Bu durumu hiçbir ördeğin erkeği hiçbir erkek ördekle karışmaz diyerek daha anlaşılır hale getirdi.
"Hiçbir erkek ördek, başka türden hiçbir erkek ördekle karışmaz." E.B.
Ördeklerle ilgili söylenebilecek birkaç tatlı bilgiyi de aktarmak isterim.

  • Angıtlar eski Kızıl Şahin yuvalarında ve kayalıklarda ürerler.
  • Yüzey ördekleri suyun üstünde koşmadan ani bir şekilde havalanırlar. Dalan ördeklerden patkalar bu şekilde uçmaya başlayıp diğerleri su yüzeyinde koşmayı tercih ediyorlar.
  • Yüzey ördeklerinin kıçları havada kalır ve kafayı suyun içine sokarak avlanırlar. İstisnai durumlar hariç dalan ördeklerin kıçları suyun içine doğrudur.(Dikkuyruk bu duruma epey aykırı bir ördeğimiz.)
  • Yüzey ördeklerimizi ayırırken "ayna" denen yapıya bakıyoruz.
  • Kaşıkgaganın gagasında süzgeçvari bir yapı var ve bu durum sayesinde sucul omurgasızları süzerek avlanıyor.
  • Fiyu gerçekten "fiyu...... fiyu ..." şeklinde ses çıkartıyor. Bu durum toplantıdakileri cezbeden noktalardan birisi.
  • Çamurcun en küçük yüzey ördeği olmakta. 
  • Paspaş Patka, Karabaş Patka, Altıngöz, Sütlabi, Büyük Tarakdiş, Pufla, Dikkuyruk (nesli tehlike altında) nadir olarak görebileceğimiz ördeklerden.

Bu bilgileri öğrenmiş olsak da genel olarak su kuşları sınavından geçer not alamadık. Haftaya olacak sayım teknikleri sunumundan önce sanırım küçük bir sınavımız daha var. Hazırlanılması daha verimli olur fikrimce. "
Sunumu buradan indirebilir, doya doya çalışabilirsiniz.
(Not: Çalışırken Trakuş'tan bol bol tür fotoğraflarına bakın, seslerini dinleyin deriz, kıps.)