31 Ocak 2014

KOSKS 2014 - Küçükçekmece

KOSKS yazıları serisi devam ediyor. 19.Ocak.2014 pazar günü gerçekleşen Küçükçekmece'deki sayım Ercan SIKDOKUR'un anlatımıyla karşımızda. 4 kişiden oluşan ekibin avcılarla mücadelesi dikkati çekerken, 5 birey Dikkuyruk görmeleri oldukça sevindirici.
 "Merhabalar İKGT
Güneşin doğmasıyla birlikte başlayacağımız su kuşu sayımı için sabah 7'de de güzel bir gün başlangıcına buluştuk. Hava güneşli ve oldukça güzel olmasına rağmen biraz rüzgar vardı. Buluşma noktamız ve ilk durağımız Küçükçekmece Gölü Mimar Sinan Köprüsü idi. Burada güneşin doğmasıyla beraber görünürdeki kuşları saymaya başladık. Toplam 8 sayım noktasına uğradık. Ana sayımcımız Sercan Bilgin, Hürmüz Yeniceli ve avcıların korkulu rüyası Hayrettin abimiz ile birlikte keyifli bir gün geçirdik. Küçükçekmece Gölü ve etrafında, aralarında su kuşu olmayanlarla birlikte toplam 46 kuş türü görmüşüz. Listeye kuşbanktan bakabilirsiniz.
Gün içinde malesef olumsuz gelişmeler de yaşadık. Göl çevresindeki avcı baskısına değinmeden geçemeyiz. Avcılık inanılmaz fazla boyutta ve tahmin ettiğiniz gibi denetlendiği de pek söylenemez. Nitekim Firuzköy’deki 2. sayım noktasının yakınında 2 tane avcı kanalın diğer tarafında kafes kurmuş ve kuş yakalamaya çalışmaktaydı. Sayım noktasında kuş sayarken patlayan silah sesi dikkatimizi çekmeseydi onları aramak gibi bir fikir büyük ihtimalle aklımıza düşmezdi. Silah sesinin geldiği yöne doğru gittiğimizde pek kuytu bir yerde bu avcı izlerini gördük. Şikayet etmek üzere polis bulmaya giderken karşılaştığımız memur beyler konuya o kadar alakasız ve uzaklardı ki bu kadarına da pes dedik. Gerçi o kadar da demedik, şaşırmadık aslında. Neyse. Sonrasında yanlarına gitmeye zar zor ikna ettiğimiz asayiş büro beyefendileri ile beraber ulaştığımız avcı noktasındaki kafesler toplandı. Bütün bu maceranın ardından avcıların bölgedeki tadı pek bir kaçmış olsa gerek. Neyse, umuyoruz ki kuşlar da sonrasında daha rahat bir gün geçirmişlerdir.

Olumsuz gelişmeler yaşadık, anlattık ama güzel şeyler de yaşamadık değil. Son sayım noktamızdan bir öncekinde özel izinle girdiğimiz Askeri Bölge’de Elmabaş ve Tepeli patkaların arasında günün sürpriziyle karşılaştık. 5 tane Dikkuyruk. İlk başta 1 olan sayı 5e kadar o kadar şaşkınlık ve merak eşliğinde yükseldi. Yılbaşı sayımlarından hatırladığımız türden bir merak gibi, ama bu sefer tersten sayıyorduk.
Derken saat 15.00 i geçiyordu. Bir gün de bitti tabii. Hep anlatılan o Kosks’lar gibi ne çamura battık, ne yolda saplandık, ne de tir tir titredik. Şanslı mıydık şanssız mı ben anlamadım açıkçası. Bir dahaki koskslarda daha fazla kuş ve daha fazla tür saymak üzere ayrıldık. Ehh sanki havaların da biraz soğuk olması lazım. Umarım isteklerimiz gerekli mecralara ulaşır.
Sağlıcakla efenim."

Not: Fotoğraflar Hürmüz Yeniceli'ye aittir.