22 Ocak 2014

KOSKS Kurulu Duyurusu

Kış Ortası Su Kuşu Sayımları devam ediyor. KOSKS Kurulu'ndan duyuru var;
"Değerli Kuş Gözlemcileri,

Şu an devam etmekte olan Kış Ortası Su Kuşu Sayımlarının (KOSKS) daha etkin bir şekilde gerçekleşebilmesi için bu duyuruyu yapma gereği duyduk. Bu ilk duyuruyu bu kadar gecikme için yolladığımız için özür dileriz.
Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Türkiye sulakalanlarında 1967'den beri aynı yöntemle ve aynı tarihlerde yapılan bir çalışma olup, ülkemizde yapılan en kapsamlı ve uzun soluklu biyoçeşitlilik izleme çalışmasıdır. Bu çalışmanın büyük çoğunluğunun gönüllüler tarafından yapılması KOSKS'a ayrı bir özellik katar. Geçen yıl (2013 yılında) Türkiye çapında toplam 124 alanda toplam 150 kişi tarafından toplam 1.980.000 kuş sayılmıştır. KOSKS Kurulu sayımları 2013 yılından itibaren ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişim halinde koordine etmektedir.
15 Aralık'tan itibaren çalışmaya başlayan koordinatörler tarafından çoğu alanda (a) hangi alanın (b) kimler tarafından (c) hangi tarihlerde sayılacağı saptandı, tecrübeli sayımcıların eşit dağılımı, komşu alanlar için denk tarihler ve gönüllülerin yerleştirilmesi sağlandı. Şu ana kadar KOSKS Kurulu’yla iletişime geçmeyen sayımcılar, bölgenizde gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştireceğiniz sayımlarla ilgili lütfen kurulla şimdi iletişime geçiniz ve bizlere bilgi veriniz.
Sayımları yapmak üzere olan arkadaşlar, şunlara dikkat etmeyi unutmayın:
  • Her alanda her sayım noktasında ayrı not alın. Sayım noktasının (eski veya yeni) koordinatlarını almayı unutmayın, unutursanız sonradan Google Earth üzerinden alın. Daha önce kullanılan sayım noktalarını öğrenmeden ve haritasını almadan alana çıkmayın.
  • Alanlarda standart KOSKS formu kullanın. Form yoksa bizden isteyin. Hava durumunu mutlaka not edin.
  • Kuşbank Blog'da yayımlanan kılavuzu okuyun, en azından sarı ile işaretli kısımları. 
  • Tüm sayımların Kuşbank'a girilmesinin fevkalade önemli olduğunu önemlhatırlatalım. İl Müdürlükleri ile işbirliği/protokol yapanlar da bu konuda hiçbir sakınca olmadığını bilsinler. Kayıtları Kuşbank'a girmezseniz raporu hazırlamamız çok zorlaşıyor.
  • Bu yıl Bakanlık ve İl Müdürlükleri birçok kritik alanda araç ve konaklama desteği veriyor. Bölgenizdeki İl Müdürüyle doğrudan bağlantıya geçmek için telefon ve e-posta adreslerini isteyebilirsiniz. Kurul olarak doğrudan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile çok olumlu ilişkilerimiz var ve Bakanlığın bu desteğinin en etkin, verimli ve geliştirici olması için uzun süredir diyalog halindeyiz.
  • Herhangi bir soru, şüphe, tespit veya şikayetiniz olursa bunu lütfen kendinize saklamayın, doğrudan kurulla paylaşın. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir yanlış anlamaya izin vermeyin.
  • Her bir nokta için varsa tehditleri (kaçak avcılık, moloz dökümü, saz yakımı vs.) mutlaka yazınız .
  • Son dakika katılmak isteyenler her bölgedeki koordinatörlere, koordinatör bulunmayan bölgelerde de doğrudan bize bilgi verebilirler:
Ege: Ömer Döndüren <dondurenomer@gmail.com>
Karadeniz: Kiraz Erciyas Yavuz <erciyaskiraz@yahoo.com>
Marmara: Hürmüz Yeniceli <citlenbikmutfagi@gmail.com>
İç Anadolu ve Doğu Akdeniz: İlker Özbahar <ilker.ozbahar@dogaarastirmalari.org>
Güneydoğu Anadolu Fırat Havzası: Pınar Gündoğdu <pinargund@hotmail.com>
Diğer Bölgeler: Kerem Ali Boyla <kerem.boyla@gmail.com>

Herkese keyifli ve güzel sayımlar dileriz."

KOSKS Kurulu

KOSKS Üyeleri:
Evrim Tabur
Hürmüz Yeniceli
İlker Özbahar
Kerem Ali Boyla
Kiraz Erciyas Yavuz
Ömer Döndüren
Pınar Dündoğdu
Süleyman Ekşioğlu