31 Ocak 2014

Şile'de kuş gözlemi: Pufla

3 genç kuş gözlemcisi Şile limanında pufla görüldüğünü öğrenir. Hemen plan oluşturup 30.Ocak.2014 Perşembe sabahı ilk otobüsle Şile'ye giderler. Gezinin detaylarını İKGT için Mehmet Eren Yalman yazdı:
"Duyduk ki Şile limana bir misafir gelmiş. Biz de Türk misafirperverliğini göstermek için Pufla'yı bir ziyaret edelim dedik. Buse Ebrem, Belemir Canbek ve bendeniz Eren Yalman sabahki ilk 139A ya atlayıp Şile’ye doğru yola koyulduk. Daha önce bu otobüse binmemişler için küçük bir bilgi vereyim. Yolculuk yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Eğer öğrenci pasonuz yanınızda ise ücret 6 lira. Değilse muavine 9 lira veriyorsunuz. Akşam İstanbul’a dönerken ayakta gitmek istemiyorsanız iner inmez dönüş biletinizi alın.
9'da Şile limana vardık. Büyük bir heyecan ile limanın içini taramaya başladık. Dikkatimizi ilk önce Tarakdiş daha sonra da Çamurcun çekti. Malesef Pufla’yı göremedik. Moralimizi bozmadık. Doping için merkezde çay molası verdik. Çaylarımızı yudumlarken dürbünlerimiz dikkat çekmiş olacak ki bize çayları getiren genç ile sohbete başladık. Bize limanın ilersinde bir ırmak olduğunu söyledi. Bu bilgiyi aldıktan sonra yola koyulduk.
Irmağa doğru giderken karşımıza önce Gümüş Yağmurcun’lar ve Ak Kumkuş’ları çıktı. Önümüze konduktan sonra dalgalar ile kovalamaca oynamaya başladılar.
Irmağa yaklaştığımız sırada Gri Balıkçıl’lar ve bir tane Kervançulluğu önümüzden havalandı.  Irmağın denizle buluştuğu noktada yüzlerce martı ve 2 adet Suna bizi bekliyordu. Doya doya onları seyrettik.
Dönüş yolunda bir Çamurcun ölüsüyle karşılaştık. Neredeyse tamamen yenmişti. Sabah limanda gördüğümüz çamurcun olup olmadığını düşünmeye başladık.
Otobüse binmeden önce limanı son bir kez kontrol ettik. O sırada Sakarmeke’lerin arkasındaki bir ördek dikkatimiz çekti. Gözlerimiz bizi yanıltmadıysa ve yanlış tanımlama yapmadıysak üçümüze de kertik olan Pasbaş Patka karşımızdaydı. Yanımızdaki kamyon korkunç sesiyle limanın sessizliğini bozmasaydı Pasbaş patkanın fotoğrafını çekip anı ölümsüzleştirecektik ama kısmet olmadı.
9:00 – 14:50 arasında yaptığımız gözlem rotası. 
Gördüğümüz kuşların tür listesine kuşbanktan bakabilirsiniz. "