22 Şubat 2014

19.02.2014 Toplantı Özeti

Bu haftaki toplantımızın gündeminde yine göç vardı. İstanbul'da yaşanan yoğun sis nedeniyle rötarlı başlayan toplantımızda 15 kişilik katılımla Şahinler, Atmacalar ve Çaylaklar hakkında bilgiler paylaşıldı.
Taner Şekercioğlu'nun hazırladığı sunumdan öne çıkanlar ise şöyle;
İstanbul'da göç döneminde ve diğer dönemlerde görülen 4 şahin türü mevcut. Bunlar Şahin, Kızıl Şahin, Arı Şahini ve Paçalı Şahin. En sık görülen tür Şahin, dolayısıyla bu yırtıcıyı kıyaslamalarda kullanmak için iyi öğrenmek gerekiyor. Kızıl Şahin göçte nadir görebileceğimiz türlerden. Arı Şahini bireysel geçişler yerine ufak gruplar halinde göç eden bir tür. 
Atmacalar ise Atmaca, Yaz Atmacası ve Çakır olmak üzere 3 tür olarak görülmekte.  Atmaca, orman habitatında yaşayan, çok iyi manevra yapabilen bir kuş. Uçuş tipiyle kolayca tanımlanabilecek olan bu tür, diğer yırtıcı gruplarına göre oldukça hafif ve küçük. Yaz Atmacası'nın, koyu kanat uçları onu atmacadan ayıran önemli bir özellik. Çakır'dan bahsedecek olursak, yine uçuşuna dikkat isteyen bir tür. Göçte az görülmesiyle beraber bölgesini çok iyi koruduğundan bahsedebiliriz. 

Çaylaklar; Kara Çaylak, Kızıl Çaylak ve Ak Çaylak olarak 3 türden oluşuyor. Göçte öne çıkan tür Kara Çaylak. Kuyruk çatalı ve el telekleri sayısıyla diğer yırtıcılardan ayırabileceğimiz bu tür, uyum yeteneği ile dikkat çekiyor. Kızıl Çaylak, daha derin kuyruk çatalı ve kızıllığıyla diğer çaylaklardan ayrılıyor. Göçte nadir görülüyor. Ak Çaylak ise renkleri sebebiyle çok kolay tanımlanacak bir tür. Kadir gecesi doğmuşsanız belki bir ihtimal göçte görebileceğiniz bir tür :)

Sunumu buradan indirebilir, fotoğraflar üzerinden kolayca çalışabilirsiniz.