1 Şubat 2014

KOSKS 2014 - Kamil Abduş Gölü (Tuzla)

19.Ocak.2014 pazar günü  Mehmet Eren Yalman ve Melike Bortaçina'dan oluşan mini-ekip, keyifli bir KOSKS arazisi gerçekleştirdi. Göl çevresinde 4 noktadan yapılan sayımlarda toplam 20 kuş türü görüldü. Arazide sayımları yazan Melike Bortaçina, ikgt.org için gözlem yazısını da hazırladı.
Arazi hakkında kısa bir bilgi verelim; Kamil Abduş Gölü, diğer adıyla Balık Gölü Tuzla'da bulunuyor. Burası bir lagün gölü. 2001 yılında insan etkisiyle kurumuş, daha sonra yeniden diriliş adı altında yapılan bir proje ile gölün dibi derinleştirilmiş. 1. derece doğal sit alanı olan gölün denizle bağlantısı bu şekilde tekrar sağlanmış. Daha da geçmişe baktığımızda 1923 yılına kadar gölden tuz ihtiyacı bilgisine ulaşıyoruz.

"19.Ocak pazar günü Eren'le buluşmak üzere ilk metro ile (06.00) Kartal'a gittim. Listede Ataşehir'den araçlı bir gönüllü ile gideceğim görünürken, koordinasyonda bir sıkıntı oluşunca, bir an nasıl giderim endişesi yaşadım. Neyse ki Eren'in tarifi ve babasının araç sponsorluğu sayesinde gayet rahat bir yolculuk oldu.
2 sene önceki ilk KOSKS'umda o kadar üşümüştüm ki, bu sene için özel giyim edindim ama değil onları giymek montlarımız bile fazla geldi :)
Eren beni Kartal'dan aldıktan sonra 4 sayım noktamızdan ilkine (gölün deniz tarafı) geldiğimizde bir Kukumav sesi bize "hoşgeldiniz" dedi. Sayımcımız Eren fazlasıyla Sakarmeke sayacağımızı düşünürken, hayli az olduğunu gözlemledik.
2.gözlem noktası olan gözlem kulesinde hem çok güzel bir manzaramız vardı hem de ördekler ve diğer su kuşları buradan görülebiliyordu, "gözlem kulesi" ismine yaraşır şekilde. Özellikle Boz ördek benim için kertikti. Hem tür hem de sayı bakımından en fazla kuşu bu noktada saydık.
Sakinliğin de tadını çıkararak 3.gözlem noktamıza gittik, sazlıklara girişte bizi hoş bir şakıma karşıladı, dürbünle baktığımızda Taşkuşu olduğunu gördük, ancak Eren daha sonra sesini kayda aldığı kuşun gördüğümüz kuş olmadığını Kamışbülbülü olduğunu iletti. Gözlem noktasına ulaştığımızda uzaklarda bir Tarakdiş'in uyuduğunu gördü Eren, belki kafasını kaldırır diye bir süre bekledik ama uyku tatlıydı sanırım, halbuki biz onu görmek için tatlı uykumuzdan kalkıp gelmiştik. :)
Son gözlem noktamızda da yine Eren'in dikkati sayesinde Dere Düdükçünü gördük ve karşı kıyıya geçişini izledik. Arazi boyunca görülen kuş türleri için kuşbanka bakabilirsiniz.
Daha bol kuşlu KOSKS için donsak titresek de daha soğuk KOSKS'lar dileğiyle.. :)"