10 Şubat 2014

KOSKS 2014 - Saros Körfezi & Enez

Saros ve Enez KOSKS'unu gerçekleştirmek üzere Oğuz Mülayim, Cemil Gezgin, Serhat Tigrel, Ömer Necipoğlu, Selin Devranoğlu ve benden oluşan ekip yola çıkalı epey zaman oldu. 

Bunlar da o iki günden aklımda kaldığı kadarıyla öne çıkanlar:

Kavakköy ilk noktamız, bizi yağmurlu ve çifte gökkuşaklı olarak karşılıyor. Bunu çamurlu yollarda dört çeker minibüsün hiç batmayacağına yoruyoruz. Çok zorlu yollardan, kayarak, zıplayarak gitsek de iki günü herhangi bir noktada saplanıp kalmadan atlattığımızı söyleyeyim önce. Totemlere inancımız tam.
Fotoğraf: Selin Devranoğlu
Yine bu noktada 25 km lik rüzgârdan kaçıp tarlaya sığınmış olması muhtemel 120 kadar Yeşilbaş görüyoruz. Peşi sıra şaşırmaya devam ediyoruz: 320 kadar Tahtalı, 70 kadar Tarla Çintesi önümüzde havalanıp konarak heyecan yaratıyorlar. Tahtalılarla dolu fotoğrafa yakından bakanları bir de Gökçe Güvercin beklemekte.
Fotoğraf: Ömer Necipoğlu
Fotoğraf: Ömer Necipoğlu
Giderayak gözümüze takılan Kara Leylek noktanın en'leri arasına adını yazdırıyor.  

Bir sonraki nokta Kavak Deltası Dere Ağzı. Bu noktanın da en'i bir km boyunca kendilerinin Korsan Martı olduğuna bizi ikna etmeye çalışan Akdeniz Martıları.
Uzun Göl'ün bence öne çıkanı Yelkovan, Gümüş Martı ve Yunus işbirlikli beslenmeyi kıyıdan izlemek. 
Kavak Deltası'nda üçüncü noktanın adı Subasar, noktanın öne çıkıp sinir bozanları ters ışıkta ördek mi diye teker teker kontrol etmek zorunda kaldığımız avcı gümeleri.

Bu da ilk günden KOSKS'ta kuşçular fotoğrafı:
Serhat Abi kuş yerine kuşçuları görüntülüyor. Fotoğraf: Selin Devranoğlu
İlk günün güneşinin kıymetini ikinci gün arabadan inince anlıyoruz. Fotoğraf: Selin Devranoğlu
Bu benim için KOSKS'un son günü ama hava koşulları sağ olsun kendimi KOSKS'ta hissettiğim ilk gün. KOSKS demek üşümek demekse bu hava olmuş, diyoruz. Alanın müdavimleri Oğuz Mülayim ve Cemil Gezgin gün sonunda açıklıyor: "Meriç'te karşılaştığımız en soğuk hava 10 ise bu sadece 4'tü."! Peki! 
Hava soğuyunca sayılar artıyor, ortalık şenlenmiş, ördekler, kuğular... Keyfimiz her şeye rağmen yerinde. İki gündür bizi yalnız bırakmayan, çeşitli noktalarda boy gösteren Büyük Orman Kartalı da cabası. 
Fotoğraflarla günün öne çıkanları: 
Fotoğraf: Ömer Necipoğlu
Üç tür kuğunun da gözlendiği noktada çok kuğu var. Fotoğraf: Selin Devranoğlu
Daha da çoku geliyor. Fotoğraf: Ömer Necipoğlu

Sınırdaki askerlerin her birine teker teker bütün derdimizi baştan anlattığımız, yer yer gagası suda koşarak beslenen Kaşıkgaga'ya güldüğümüz, esen çılgın rüzgarda ve deli gibi yağan yağmur altında Kadife Ördek görüp Altıngöz fotoğrafladığımız harika bir KOSKS'tu. Gerçek bir KOSKS'tu. Ekibe ve tüm kuşlara teşekkürlerimle. Son fotoğraf bütün bu KOSKS macerasının şerefine yine Ömer Necipoğlu'ndan gelsin. 
Fotoğraf: Ömer Necipoğlu