3 Mart 2014

26.02.2014 Toplantı Özeti

Bu haftaki toplantımızın konusu Doğanlar ailesiydi. Türkiye'de 12 türü bulunan geniş aileyi, İstanbul'da göç ve diğer dönemlerde görülme olasılıklarını dikkate alarak 7 türden detaylarıyla bahsettik. 19 kişilik katılımla gerçekleşen toplantı oldukça keyifli geçti.
Bendeniz, Burcu Yağmur Kabaalioğlu'nun hazırladığı sunumu buradan indirebilir, fotoğraflarıyla rahatça çalışabilirsiniz. (Bu benim İKGT'de yaptığım ilk sunum oldu. Göçte en zorlandığım grup doğanlar olduğundan öğrenmek adına bu konuyu seçtim. Teşhiste yararlandığım tüm bilgileri sunumda vurgulamaya çalıştım. Sunumda bol bol desteğini istediğim (ki toplantı videosunda görebilirsiniz) Ergün Bacak'a ayrıca teşekkür ediyorum.)
Toplantının videosunu buradan izleyebilirsiniz.
Sunumda göstermiş olduğum videoların linklerini özetin sonunda bulabilirsiniz

Toplantının özeti şöyle;
Kerkenez hemen hemen her mevsim görülen oldukça yaygın bir tür. Dişi ve erkekleri birbirlerinden oldukça farklı iken, gençler dişilere benzerlikleriyle zorlayıcı kabul edilebilir. 
Küçük Kerkenez, kerkeneze çok benziyor. Erişkin erkekleri hem dişilerden hem de diğer türlerden ayırt etmek kolay olsa da dişi ve genç küçük kerkenezin ayrım zorluğu yine dikkat çekiyor. Bıyıksız bir doğan, ve koloniler haline yaşıyor.
Aladoğan, tanımak diğer türlere nazaran daha kolay. Erişkin dişi ve erkekler birbirlerinden kolayca ayrılırken, gençler bıyıkları ile kolayca farkediliyor. Bu türde de koloni davranışı gözlemlenmekte. 
Delice Doğan, erişkinleri çizgili göğüsleri kırmızı pantolonlarıyla tanımlanabilir. Delice doğana özgü "çift bıyık" yapısı diğer türlerden ayrımını kolaylaştırabilir. 
Ada Doğanı, uzun kanatları uzun kuyruğu ve kontrastlı kanat içi görüntüsü teşhisine yardımcı unsurları oluşturur. Koloni davranışı yine dikkat çekmekte. 
Gökdoğan, bıyık denince aklımıza gelmesi gereken, gökyüzünün en hızlı dalış yapan kuşu. Sırt kırçılı, göğüs çizgi tipi gibi detaylar kullanılıyor genç ve yetişkinlerin ayrımında. 
Bozdoğan ise en küçük doğan türü. Türkiye'de sadece kışın görebileceğimiz kuşlardan.  Gri - mavi sırtlı erişkin erkeklerin teşhisi, genç ve dişilerin teşhisinden daha kolaydır. 

Detaylıca bahsedemediğimiz türler ise; Uludoğan, Bıyıklı doğan, Gri doğan, Kızıl enseli doğan, Ak sungur.

Doğanlarla ilgili göç bilgilerini kısaca özetlemek gerekirse;
Çoğu tür Afrika'da kışlıyor. Yani yaz göçmeni. Göç seyrederken dikkat etmeniz gereken, kuşun kanat detayları (uzunluk, renk, kontrast, tip), kuyruk detayları, bantlaşmalar, bıyıklar, uçuş tipi.  Genelde çok hızlı geçtikleri için hazırlık yapmadan gitmeyin derim. Kuşbank'tan eski kayıtlara bakmak, fotoğrafları gözden geçirmek şüphesiz farklı bir gözle bakmanızı sağlayacaktır.

Video linkleri;

"Not: Trakuş sayesinde fotoğraflar üzerinden çalışmak çok kolay oldu. Tür fotoğraflarından, davranış detaylarına kadar pek çok bilgiye ulaşabildiğim tüm trakuş ailesine teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız. 
Burcu Yağmur KABAALİOĞLU"