18 Aralık 2014

10 Aralık 2014 Toplantı Özeti

Bu haftaki toplantıda KOSKS ve İstanbul'daki KOSKS alanlarını konuştuk. İlk olarak KOSKS'un ne olduğunu ve bizim zihnimizde neyi canlandırdığını tartıştık.



KOSKS'u bilmeyenler için kısaca açıklamak gerekirse; Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS), Uluslararası Su Kuşu Sayımlarının (USS) bir parçasıdır. Bu sayımlar su kuşu popülasyonlarını belirlemek amacıyla alan bazında yapılan ve Wetlands International (Uluslararası Sulak Alan Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonudur.

Ayrıntılı bilgi için Doğa Derneği ve İKGT 'ye bakabilirsiniz.

Bizim için ifade ettiği kısaca;



Aynı zamanda ünlü bir kuşçunun da sözüne kulak verdik;

"Eldivensiz kuşçu ölü kuşçudur."

İstanbul'da sayım yapılan 5 tane alan var.Bunlar;
  1. Büyükçekmece Gölü
  2. Küçükçekmece Gölü
  3. Terkos Gölü
  4. Kamil Abduş Gölü 
  5. İstanbul Boğazı
  6. Şile-Ağva Kıyıları

İlk olarak alanların konumlarını , habitatlarını ve alanlara ulaşım yollarını konuştuk. Ardından alanlardaki sayım noktalarını haritalar üzerinden inceledik.

Alanlarda daha önceki yıllarda kaydedilen nadir türleri mini bir sınav eşliğinde gözden geçirdik ve bu yıl yapılacak KOSKS'da hepsini tekrardan görebilmek için dua ettik.

Bu yıl KOSKS 15 Ocak - 4 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Daha önce KOSKS'a katılmadıysanız katılmanızı öneririm. Kuşları tanımıyorum ve sayamam deyip yardımcı olamayacağınızı düşünmeyin. Ana sayımcının yanında türleri ve sayılarını forma yazarak destek olabilirsiniz. KOSKS eğitimleri gelecek hafta başlayacak.


0 yorum:

Yorum Gönder