23 Şubat 2015

KOSKS 2015 - Kamil Abduş Gölü (Tuzla)

Kamil Abduş Gölü'nde 16.01.2015 pazar günü Mehmet Eren YALMAN ve Soner ÇETİNKAYA tarafından Kış Ortası Sukuşu Sayımı yapıldı. Hava geçen yıla göre daha soğuk olsada sayılar beklenildiği kadar yüksek değildi. Göl çevresinde 4 noktadan yapılan sayımlarda toplam 23 kuş türü görüldü.
Sayıma saat 08:00'de ilk sayım noktası olan deniz kenarından başladık. Açıkta yüzen yüzlerce Karabaş Martı buranın popüler türü. Sakarmeke ve Bahriler alanda kalabalık sayılar halinde bulunan diğer türlerden.

Fotoğraf: Soner ÇETİNKAYA

Fotoğrafta Kamil Abduş Gölü'nün yanında bulunan Sakız Adasını görüyorsunuz. Burası 1.Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanıdır. Alan İTÜ Denizcilik Fakültesine ait. Etrafı teller ile çevreli olan alana izin almadan girmek yasak.

Birinci noktadaki sayımı tamamladıktan sonra ikinci nokta olan kuş gözlem kulesine geçtik. Gözlem kulesinden bütün alan rahatça görülebiliyor. Aynı zamanda en çok türü görebileceğiniz noktada burasıdır. 

Fotoğraf: Soner ÇETİNKAYA

Maalesef buraya gelen insanlar gözlem kulesini mangalları için yakacak kaynağı olarak görmektedirler. Kuledeki tahtalar sökülerek yakılmakta. Gözlem kulesi günden güne yok oluyor. Durumu bir kaç kez Tuzla Belediyesine bildirmeme rağmen değişen bir şey olmadı.


Fotoğraf: Mehmet Eren YALMAN

Küçük bir alan olduğu için sayılar fazla değil. Olsun az olsun öz olsun :)

Fotoğraf: Mehmet Eren YALMAN

Gözlem kulesinden alana bakış

Fotoğraf: Mehmet Eren YALMAN

Fotoğrafta Sakarmeleri , Fiyuları ,Tepeli Patkaları ve Elmabaş Patkaları görebilirsiniz. Dijiskop ile bu kadar oluyor :)

Fotoğraftakilere ek olarak YeşilbaşKarabatak,  Küçük Karabatak ve Küçük Batağan bu noktadan görüp saydığımız diğer türlerden.

İkinci noktadaki sayımı da bitirdikten sonra sıra gölün kuzey batısında kalan üçüncü sayım noktasında. Sayım noktasına ulaşmak için biraz yürümeniz gerekiyor. Burası kıyı kuşlarını görmek için en uygun noktadır. 

Fotoğraf: Soner ÇETİNKAYA

Fotoğrafta Gümüş Yağmurcunları ve Kara Karınlı Kum Kuşlarını görebilirsiniz.

Bu noktada gördüğümüz 6 tane Tarakdiş sayımın en dikkat çekici türüydü. Aynı zamanda sayım noktasına yürüdüğümüz sırada Soner kıyıda duran Suçulluğunu gördü. Kamuflajı çok iyi olmasına karşın Soner'in keskin bakışlarından kaçamadı.

Fotoğraf: Mehmet Eren YALMAN

Bu noktayı da saydıktan sonra KOSKS neredeyse bitti denilebilir. Geriye son bir nokta kalıyor. Son noktada kalan Sakarmeke , Küçük Batağan, Bahri ve Gri Balıkçılı da saydıktan sonra saat 12:00 civarı sayımı bitirdik.

Fotoğraf: Soner ÇETİNKAYA

Kamil Abduş Gölü küçük olabilir. Yıllar içinde insan etkisi yüzünden çok zarar görmüşte olabilir. Ama her şeye rağmen kuşlar için bir yuva olmayı sürdürüyor. Zaman zaman gözleme gelenlere küçük sürprizlerde yapmıyor değil. İlk kez KOSKS'a 2013 yılında katıldım. Tahmin edebileceğiniz gibi ilk KOSKS'a gittiğim alanda burasıydı. O yüzden buranın yeri kalbimde ayrı bir yere sahip. Burasıda beni seviyor olacak ki ilk KOSKS'umda burada 3 tane Dikkuyruk ile karşılaştım. 

Diyeceğim o ki alanı kuş gözlemcisiz bırakmayın. Burası sizin ilginize muhtaç :)





0 yorum:

Yorum Gönder