28 Mart 2015

2. İSTANBUL KUŞ GÖÇÜ FESTİVALİ

Hatırlayacağınız üzere 1. İstanbul Kuş Göçü Festivali 9 Ekim 2014 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü tarafından İKGT üyeleri, öğrenciler ve kuş gözlemine merak salan herkesle birlikte Toygar Tepe'de gerçekleştirilmişti. Etkinlik ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğünün internet sitesinde yayınlanan habere buradan ulaşabilirsiniz.


2. İstanbul Kuş Göçü Festivali 26 - 31 Mart 2015 tarihleri arasında İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen "İstanbul Tabiat Parkları ve Bu Alanlardaki Doğa Turizm Seçeneklerinin Haritalanması" isimli proje kapsamında İKGT desteğiyle Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi mevkinde gerçekleştiriliyor. Konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayınlanan habere buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Facebook'ta oluşturulan etkinlik sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

26 Mart 2015 Perşembe günü saat: 09.30 ‘da , Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar) 1. Bölge Müdürlüğü önünde açılış konuşmaları yapıldı.

Fotoğraf : http://bolge1.ormansu.gov.tr

Ardından katılımcılara Ergün Bacak, Ömral Ünsal Özkoç, Sercan Bilgin ve Vedat Beşkardeş tarafından 2 yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olan İSTANBUL KUŞLARI kitabı dağıtıldı. İsteyen herkes İSTANBUL KUŞLARI kitabını ücretsiz olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğünden temin edebilir.


Açılış töreninin ardından servisler ile etkinlik alanına gidildi.

Hacı Cemal Öğüt İmam Hatip Orta Okulundan gelen öğrenciler küçük gruplara ayrıldıktan sonra öğrencilere kuş gözlemciliği, kuş göçü ve İstanbul'un göçmen kuşlar için önemi anlatıldı.

Fotoğraf : http://bolge1.ormansu.gov.tr

Gün boyu üzerimizden geçen Leylekler, Küçük Orman Kartalları ve Yılan Kartalları öğrenciler tarafından ilgi ile izlendi. Öğrenciler tarafından bizlere yöneltilen sorulardan öğrencilerin konuya yabancı olmadığını ve kuş gözlemciliği hakkında daha çok şey öğrenmek istediklerini anladık.

Saat 15:00'e kadar alanda öğrencilere ve diğer katılımcılara kuş göçü hakkında bilgi verildi. Daha sonra öğrenciler ağaçlara kuş yuvaları astılar.

Festival 31 Mart 2015 Salı gününe kadar devam edecek. İstanbul Boğazını geçen göçmen kuşları izlemek isteyen herkesi Keskin Viraj'a bekliyoruz.

Fotoğraf:Ahmet Özbaş

26 Mart 2015 tarihinde hava şartların çok iyi olduğundan yoğun bir göç yaşandı. Toplamda yaklaşık olarak 20.000 kuş sayıldı. Görülen türler sırasıyla Leylek, Şahin, Atmaca, Küçük Orman Kartalı, Yılan Kartalı, Kara Çaylak, Kara Leylek, Büyük Orman Kartalı, Saz Delicesi, Küçük Kartal, Gökçe Delice, Bozkır Delicesi ve Gökdoğandı. 

İstanbul Boğazındaki göçü gün gün bosphorusbirdmigration.com adresinden takip edebilirsiniz.