25 Şubat 2016

14 Şubat 2016 Yalova Hersek Lagünü ve Termal Ormanı Gezi Notları

Hersek Lagünü gezimiz tam da düşündüğümüz gibi aşk doluydu. Yola, lagünler nasıl oluşur, nasıl bir deniz ve dere aşkından doğar, sonra nasıl hem kuşlara hem bitkilere hem de diğer canlı türlerine özel bir yaşam alanı sağlar diye başladık. Sonunda ise Termal ormanından ve kuşlar korosundan ayrılmak istemez bir şekilde çaylarımızı yudumlarken gün batımında alaca baykuş çiftinin aşkına katıldık.
Tabi en kıymetli aşklardan biri kişinin bulunduğu alan ile arasındaki aşkta ve ona sahip çıkmasında. Yanlış anlaşılmasın bu öyle bencil bir sahip çıkma değil. Özveri ile bir alanı takip edip, gerektiğinde inisiyatif alıp onu korumak için emek eden türünden. Fatih Abi, Eşi Necla Abla ve Cemil Abi bize Hersek’i ve Termal Ormanını bu duyarlılıkla anlattı. Hersek Lagününün içinden geçecek yolun batıya kaydırılması için verilen emekler sonuç vermiş durumda ve yolun bu halinin bile alana vereceği zararı en aza çekmek için yapılacaklar takipte. Bunun için tüm emeklerine teşekkürler.
Yine gezi konusuna gelirsek işte gözlemden çıkınımızda kalanlar;
“2016' nın 14 Şubat gününden önce soracak olsa idiniz "14 Şubat ne ifade ediyor?" sorusunu, alacağınız yanıt aşağı yukarı şöyle bir şey olurdu:
14 Şubat dediğin nedir ki Aziz Valentin ve kapitalizm, tüketim tüketim tüketim, sevginin metalaşması...
14 Şubatı biz öyle bir güne dönüştürdük ki hep birlikte, keyfimize diyecek yoktu doğrusu... Tüketmeden (iştahımızı saymıyorum tabi o temiz havadan idi:) zarar vermeden doğayı seyre daldık. Doğa da bize armağanlarını sundu. Önce Puflalar, ardından Tarakdiş 2 erkek 1 dişi, yalnız ama umursamaz Poyrazkuşu, Fiyular, Narin Flamingolar ve daha niceleri...
Termal' e vardığımızda ormanın kokusu ve pek alışık olmadığımız yoğun oksijen bizi sarhoş etse de her şey mükemmeldi. Kapanışı yapan Alaca Baykuş' a ve onu yalnız bırakmayan eşine selamlar, konukseverliklerinden ötürü Fatih Abi ve Necla Abla’ ya teşekkürler...
Gezi ekibine de ayrıca teşekkürler hepinize teker teker...”
Saka Kuşu (Seda)
"İçinde doğup büyüdüğüm küreye bu kadar yabancılaşmış olmam ancak bir kentlilik sorunu olabilir. Nihayetinde betondan gökdelenlerin işgal ettiği eski doğal alanlardan kaçıp ağaç gökdelenlerin ve dünyanın avucunda birikmiş su gibi görünen Hersek Lagününün varlığını bilmek, resimlerden gördüğün veya birilerinden bir şekilde duyduğun kuşları gözlemlemek bir kaçış değil ancak bir kurtuluş olabilir.
Bu ilk ziyaretimin bana bu kadar çok şey katacağını düşünmemiştim. Son olmayacağı artık aşikardır. Başta doğayla tanışmak ve birçok güzel insan tanımak için bir daha ve bir daha geleceğim."
Alkım
“Kuşlarla Bir Gün,
Martı, serçe, kumru, güvercin, karga… Şehri birlikte paylaştığımız kanatlı dostlarımızdan bir günlüğüne uzaklaştık. Doğanın el değmemiş güvenli yerlerinde yaşayan hassas ve narin su kuşlarının dünyasına girdik.
Hep beraber sakinliği ve huzuru paylaşan kuşlar, sanki uzaktan bize dünyamıza dokunmayın mesajı veriyorlardı.
Kuzey Ormanları Savunmasıyla mega projelere karşı direnirken şahit olduğumuz talanın uzağındaydık ama yine de gözlerimiz bu önemli sulak alanı tehdit eden yol ve köprüdeydi.
Deneyimli kuş gözlemcisi arkadaşlar bize hiç sıkılmadan, dürbün ve teleskoplarla gördükleri kuşları tanıttılar. Yalova’dan Fatih Bülbül ve eşi, Altınova Belediyesi’nin desteğiyle ayda iki kez Hersek Lagün Gölündeki su kuşlarının sayımını yapıyorlar. Fatih Bey’e inşaatı süren köprünün alana getirebileceği olası etkileri sorduk. Köprü yollarının lagüne uzak olması şu an için içimizi rahatlattı.
Yaşamın içinde bu renkli, ilginç, kanatlı canlılarla bir arada olduğumuzun farkına varmak nefis bir deneyimdi.
Bizi gözlem alanına davet ettiği için sevgili arkadaşım Evrim’e çok teşekkürler. İKGT’den tanışıp bir güne samimi olduğumuz arkadaşlara da ayrıca teşekkürler.
Kuşları doğal yaşam alanlarında gözlemlediğim, kertiğim Akbalıkçılı seyrettiğim ve sıcak dostlar kazandığım bir günün ertesinde kuşların öğretisini kendimce şehre taşıdım. Doğada yalnız değiliz. Biraz daha sakin, biraz daha basit ve sade lütfen.”
Elif
“Bir pazar günü sevgililer günü diye adlandırılan bir günde yine kuşların peşine yollara düştük. Feribot yolunda martılar yol arkadaşlarımız. Tanıştık biraz. Sonra Hersek lagünü ilk durağımız. Bizi Fatih Bülbül abimiz karşıladı. Teleskopunu Puflalara ayarlamış. İki çift Pufla. Hemen sıraya dizildik tabi görmek için. Sadece onlar değildi bakmaya doyamadığımız. Hangisini anlatsa bilemiyor insan. Yüzlerce Flamingo pembe renkleriyle güzelliklerini sergiliyorlardı mesela. Tarakdişler kur yapmaya başlamıştı. Kaşıkçılar uykudaydı bekledik uyanmalarını.  Lagün tam bir canlı belgesel anlayacağız.
Sonrasında Termal'de yaptığımız kısa trekking sırasında ötücü kuşlara vakit ayırdık biraz. Bir yandan bitki sohbetleri bir yandan kuşlar derken geçirdiğimiz günün sonunda değerlendirme toplantımızın bir konuğu vardı. Alaca baykuş. Tam üstümüzde bir ağacın dalında doyasıya izlediğimiz kuş. Bir süre sonra da çift oldular ve Pufla çiftleriyle açtığımız sevgililer gününü bir Alaca baykuş çifti sonlandırmış oldu. Kısaca o gün güzel insanlarla geçirilen güzel bir gündü. Ve ben sabah zar zor uyanırken gitmesem mi acaba diye düşündüğüm, döndükten sonra da keşke hiç bitmeseydi dediğim bir günü daha geride bıraktım.”
Kübra
“Yabanlar yok olup her yerin şehirleştirilmesi ve betonlaştırma çalışmalarından nasibini alan Yalova Hersek Lagününde İstanbul'dan bir grup kuş gözlemcisi olarak gökyüzünün iz bırakmadan ilerleyen kuşlarına merhaba demeye gittik. Köprü çalışmaları bizlerin moralini kuşların göç alanlarını tahrip etmeye devam ediyordu. Şubatın ortasında baharın şarkısını seslendiren kuşların söyledikleri de hüzün içeriyordu sanki. Erken gelen baharın şaşkınlığı bizleri de kuşları da korkutuyordu besbelli. Kuşlar buluşmalarının muhabbetleri nasıl olur diye düşünmeden edemedim. Onca yol katedip gelen bu gökyüzü aşıkları nerelerden geçmiş neler görmüşlerdir kim bilir. Ne kadar kulak kabartsam da nafile. Ama yeni dünyada sorunlar üç aşağı beş yukarı aynı diyerek insan türünün bencilliğinden bahsediyorlardır diye düşünüp utanmadım değil.  Oysa fiyu kuşlarının ıslıksı bağırışları, tarakdiş erkeklerinin dişilerine kur yaparken ki boyun dansları, toz pembe bulutlar gibi dolaşan flamingolar, yeşilbaşlar, üzerine kar düşmüş ensesine orman konmuş puflalar, çamurcunlar öyle güzel görsel şölen sunuyorlardı ki! Kalbim yerinden çıkacak gibi olduğu bir an, gökyüzüne baktım aklım ebabil kuşlarına gitti. Seslendim içimden 'Gelirken gagalarınıza takın betonları, yolları, köprüleri de yıkın ve serpin topraklara yeşilin mavinin sarının kardeşlik tohumlarını.'
Kuşiziyle kalın:)”
Merve
“Bir yandan dünyanın en doğal olmayan ortamlarından birinde çalışan bir plaza çalışanı, bir yandan bir doğasever ve asıl mesleğim olan biyoloji biliminden kopmamaya çalışan biri olarak bu hafta sonumu, şimdiye kadar katılmış olduğum 2. IKGT arazisine ayırarak yine doğayla iç içe, hem öğretici hem keyifli bir gün geçirmiş oldum. Bu gezimize kuşlar için çok güzel ve korunaklı bir alan olan Hersek Lagününde huzur içinde dinlenmekte olan flamingoları, kaşıkgagaları ve bunlar gibi bir çok güzel su kuşunu gözlemleyerek başladık. Görmeyi pek ummadığım pufla ve ismine yakışırcasına gördüğüm en güzel ördek türü olan sunalar ise beni en çok heyecanlandıranlar olmuştu. Hersek Lagününde yapmış olduğumuz bu gözlemler sırasında öğrendiklerim benim için en verimli ve eğitici gözlemler oldu diyebilirim. Daha sonra geçmiş olduğumuz Termal bölgesinde ise, doğayla baş başa yapmış olduğumuz güzel orman yürüyüşü, gözlerimiz kadar kulaklarımızın da bir kuş gözlemcisi için ne kadar önemli olduğunu kavramamızı sağlamış oldu. Bu yürüyüş sonrası dinlenirken tam karşımızda ki ağaçta bizi sessizce izlemekte olan, sakin, gururlu ve sert duruşuna rağmen bir o kadar tatlı görünümlü alaca baykuş ise, yürüyüş için güzel bir final olmuştu. Bir sonraki IKGT gözleminde yine buluşmayı diliyor, doğadaki güzel ve değerli arkadaşlarımız için çok önemli olan, ancak kendi türümüz tarafından hızla işgal edilmekte olan önemli doğal alanlardan birisini daha tanıyarak, en azından yakın çevreme bu alanların önemini ve sahiplenilmesi gerektiğini anlatabilmek için sabırsızlanıyorum.”
Umut
Fatih Abiden gelen tatlı fabl ile bitirelim bu gezi yazısını da J
“Evrim: "Bu sesler flamingolardan geliyor!"
-Duydun mu, aralarında konuşuyorlar, İstanbul'dan gelmişler galiba, kendilerine İKGT diyip duruyorlar.
-Ben sana demiştim kuzum; gözüm dalıp gidiyor deniz aşırı tarafa, mutlaka birileri bu özel günde bizleri ziyarete gelecektir diye.
-Pufloşlaraa ve Poyroşlaraa haber verelim, diğer komşulara daaa!
-Mutluluktan karotinim arttı şekerim, kıpkırmızı oldum.
-Ben de!
-Hey sevgili flamingişler hadi gelin gagalarımızı birleştirip onlara kalplerle hoş geldiniz diyelim.”
Fatih

Gözlemciler
Ali Rıza Altınok Merve Usta
Aliş Ünal Necla Bülbül
Alkım Seven Özge Karaca
Ayşegül Gezgin Sarp Gezgin
Cemil Gezgin Seda Kendir Gemici
Elif Köklü Soner Oruç
Evrim Tabur Korkmaz Temel Gemici
Fatih Bülbül Umut Seflek
Kübra Karaman Yalçın Korkmaz
Meltem Uğurlu

Yalova Altınova Hersek Lagünü Kuş Türleri
Fiyu ördeği  118 Büyük akbalıkçıl  3
Yeşilbaş ördek  96 Gri balıkçıl  23
Elmabaş ördek  199 Flamingo  321
Kaşıkgaga ördek  16 Kaşıkçı  4
Kılkuyruk ördek  35 Gümüş yağmurcun  5
Çamurcun ördek  64 Şahin  3
Boz ördek  5 Atmaca  1
Pufla  4 Güvercin
Angıt  1 Kumru
Sakarmeke  1385 Tepeli toygar
Küçük batağan  8 Tarlakuşu
Bahri  55 Dağ incirkuşu
Karaboyunlu batağan  46 Çayır incirkuşu
Karabatak 37 Akkuyruksallayan
Tepeli karabatak  3 Kızılgerdan
Küçük karabatak 18 Karatavuk
Küçük suçulluğu 3 Kamış bülbülü
Tarakdiş  29 Saksağan
Suna  9 Leş kargası
İncegagalı martı  12 Küçük karga
Gümüş martı  95 Alakarga
Karabaş martı  180 Sığırcık
Karagagalı sumru  3 Serçe
Kızılbacak  28 İspinoz
Poyrazkuşu  2 Saka
Karakarınlı kumkuşu 16 Karabaşlı iskete
Küçük akbalıkçıl  6 Tarla çintesi
Yalova Termal Ormanları Kuş Türleri
Alaca Baykuş  2 Büyük baştankara
Kızılgerdan Mavi baştankara
Akkuyruksallayan Uzun kuyruklu baştankara
Öter Ardıç Bahçe tırmaşıkkuşu
Karatavuk Serçe
Çıvgın İspinoz
Sürmeli Çalıkuşu Karabaşlı iskete
Çıtkuşu
Not: Fotoğraflar için Ali Rıza Altınok, Elif Köklü, Kübra Karaman, Temel Gemici' ye teşekkürler...

0 yorum:

Yorum Gönder