30 Nisan 2014

4. İstanbul Şafak Korosu Günü

Tüm dünyada 28 ülkede birden 4 Mayıs 2014 sabahı gerçekleştirilecek olan Uluslararası Şafak Korosu Günü etkinliğinin İstanbul ayağı bu yıl da Sarıyer Garipçe’de gerçekleştirilecek. Doğaseverler 4 Mayıs sabahına onlarca kuş türünün gündoğumu dinletisi ile uyanacaklar.

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu tarafından organize edilen 4. İstanbul Şafak Korosu, 4 Mayıs sabahı  05:50 - 06:41 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Doğa severler geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Garipçe köyünün girişinde, ancak bu kez yeni yapılan spor sahasının önünde ve karşısındaki yeşil alanda 05:30’da buluşarak “dünyanın en eski uyandırma servisi”ne, yani kuşların ötüşüne kulak verecekler. “Koro dinletisi” akabinde Garipçe çayırları üzerinde yanlarında getirdikleri yiyecek ve içecek ile topluca kahvaltı yapacak olan doğa severler daha sonra yırtıcı göçünü gözlemek için Sarıyer Keskinviraj noktasına geçecekler.

“Uluslararası Şafak Korosu Günü” mayıs ayının genellikle ilk pazar günü gerçekleştirilen bir etkinlik. Doğanın en güzel mucizelerinden birini unutmamanın amaçlandığı etkinlikte doğa severler ve kuş gözlemcileri önceden belirledikleri bir araziye gün doğumundan önce giderek, doğan güne herkesten önce uyanan kuşların keyifli korosunu dinliyorlar. Etkinlik her ülkede ötücü kuşların çok aktif olduğu gün doğumundan işrak vakti olarak adlandırılan zamana kadar yaklaşık 1 saat sürüyor.

Uluslararası Şafak Korosu Günü” (International Dawn Chorus Day) ilk kez 1981 yılında “The Wildlife Trusts” adı verilen doğa koruma örgütünce İngiltere’de gerçekleştirildi. İlerleyen yıllarda Yeni Zelanda'dan Avrupa'ya ve Güney Amerika'ya dek dünyanın pek çok noktasında kuş gözlemcileri ve doğa severler tarafından organize edilen etkinlik 2011’den bu yana İstanbul’da da gerçekleştiriliyor.

2013 yılındaki şafak korosu etkinliğinde Garipçe’de 23 farklı kuş türünün “şafak korosu”nda yerini aldığı seslerinden tespit edilmişti. İstanbullu doğa severlerin kulak verdiği kuş türleri şunlar olmuştu. İşte türler: Bülbül, Çıvgın, Karatavuk, B. Baştankara, Florya, Leş Kargası, Kumru, İspinoz, Alakarga, Kızıl sırtlı örümcek kuşu, Ak gerdanlı ötleğen, Kiraz kuşu, Maskeli ötleğen, Kızıl gerdan, Üveyik, Sülün, Arı kuşu (10-20), Sarı asma, Bahçe çintesi, Kır incir kuşu, Söğüt serçesi, Kırlangıç (15+), Gümüş martı. Bunların yanı sıra göçte olan şahin, arı şahini (3), gri balıkçıl ve saz delicesi türler görülmüştü.

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu, çevresel tehditlerin arttığı dünyamızda bu etkinliği gerçekleştirmek için 4 yıldır özellikle Garipçe’yi seçiyor. Söz konusu köy, bilindiği gibi, Boğaziçi’ne inşa edilecek 3. köprünün Avrupa ayağı ile bağlantı yollarının yakınında bulunan bir nokta. İKGT üyeleri, “Uluslararası Şafak Korosu Günü” için bu yıl da Garipçe’yi seçmekle, Garipçe köyü habitatının bir daha geri gelmemek üzere yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çekmeyi amaçlıyor. Antik dönemden bu yana kuşlar için çok özel bir coğrafya olan Garipçe kuşların uluslararası göç yolları üzerinde yer alan ve yakın gözleme olanak tanıyan şanslı bir nokta.

Uluslararası Şafak Korosu Günü ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için etkinliğin The Wildlife Trusts tarafından hazırlanan web sayfalarını ziyeret edebilir, ya da Türkiye ile ilgili bilgilerin yer aldığı bölüme göz atabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder