18 Aralık 2014

Sapanca Gölü Kuş Gözlem Gezisi (13 Aralık 2014)

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu olarak 13 Aralık 2014 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar'ın davetlisi olarak Sapanca Gölünde kuş gözlem etkinliği gerçekleştirdik.Katılımın yüksek olduğu etkinlikte yeni kuş gözlemcilerini aramızda görmek sevindiriciydi. 


Sapanca Gölü kuş gözlem gezi yazısını Tunç GEÇİT yazdı. Keyifli okumalar;

"Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın davetlisi olarak yola çıktığımız gezimizde ilk gözlem durağımız Sapanca Gölü’nün batı ucundaki İSU Park idi. İKGT’yi karşılayan bolca sakarmeke, elmabaş patkalarla birlikte Kocaeli DKMP Avcılık ve Yaban Hayatı Şubesi oldu.


Bize gayet cömert davranan bu noktadan dikkuyruk, sütlabi ve boz ördeğin teleskobumuza takılması gurubu neşelendirmeye yetti. İskelenin üzerinde Ergün Bacak’ın detaylı bilgilerini dinlerken, yalıçapkını şova başladı. Bolca poz verdikten sonra muhteşem dalışlar yapan ve avlanan yakışıklımız birçok katılımcıya kertik attırdı. Bahriler, kara boyunlu batağanlar ve küçük batağanlar rahatça dürbünlerden izlendiler. Gökyüzünde izlenen yırtıcılar ise saz delicesi, atmaca ve şahin oldu.



İkinci gözlem noktamız Eşme sahilinde küçük karabatak, çok yakında tüneğinin üzerinde bizi bekliyordu. Portresini çektirecek kadar uzun uzun poz verirken küçük ak balıkçıl önümüzden bir sağa bir sola sakin sakin uçuyordu. Elmabaş patkalar, grup halinde kıyıdan biraz açıktaydılar.

Fotoğraf:Mehmet Eren Yalman





Göl Park’a geldiğimizde Sakarya DKMP ve İstanbul DKMP’dan Ömer Furtun Bey bizi karşıladı. Parkın kıyısında serbest bıraktıkları avcılardan kurtarılmış ve kanatları avcılar tarafından çekilmiş yeşilbaş ördekleri gösterdiler. Kanat tüyleri 1- 1,5 ay içinde tekrar yerine gelecekmiş. Yeşilbaş ördekler gayet iyi durumda beslenmekteydiler. Patka grupları sayıca Eşme sahilden daha fazlaydı. Ağaç serçesi, ispinoz, akkuyruk sallayan görülen diğer türlerimizdendi.


Son noktamız ise daha önceki gezilerde hiç gitmediğimiz Sakarya-Karasu arasındaki Poyrazlar Gölü oldu. Gölün etrafındaki güzel yürüyüş parkurunun bir bölümünü tamamlayıp başlangıç noktamıza geri döndük. Alanda sakarmeke, karabatak, bahri ağırlıktaydı. Gölün sürprizi ise Fiyu idi.


Sakarya DKMP, grubumuz için göl manzaralı çay ve ikram molası hazırlamış. Sakarya Şube Müdürü Vedat Bey Poyrazlar Göl’ünde bir kuş gözlem kulesi planladıklarını heyecanla anlattı. İstanbul DKMP’dan Ömer Furtun Bey ise Anadolu Yakasında, Toygar Tepe yakınlarında bir kuş gözlem kulesi projesinin hayata geçireceklerini ve  İstanbul'da Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Projesi için kurumlarla görüşmelerin bu hafta başlanacağı müjdesini verdi. Güzel haberler ve iyi bir sohbet sonrası geri dönüşe geçtik.

Toprak ananın üzerine dökülmüş kuru yaprakları, sakinliği ve doğası ile Poyrazlar Gölü’nü çok sevdik. Avlanmaya tamamen kapatılan Sapanca Gölü’nde KOSKS zamanlarına göre daha az kuş olsa da keyifli bir geziydi, dönüşte İstanbul’a hoş geldiniz diyen trafiği haricinde."


Gözlem Yeri: Sapanca Gölü ISU Park ve sahili, Eşme sahili

Görülen kuş türleri:
Saz Delicesi
Atmaca
Şahin
Sütlabi (dişi) 1 adet 
Dikkuyruk 5 adet
Boz Ördek 4 adet 
Elmabaş Patka
Tepeli Patka
Büyük ak balıkçıl
Küçük akbalıkçıl
Gri Balıkçıl
Bahri
Karaboyunlu Batağan
Küçük Batağan
Karabatak
Küçük karabatak
Sakarmeke (bolca)
Gümüş Martı
Karabaş Martı
Saksağan
Yalıçapkını
Bataklık Çintesi
İspinoz
Serçe

Gözlem Yeri: Sapanca Gölü Göl Park
Şahin
Kuzgun
Fiyu
Elmabaş Patka 
Tepeli Patka
Yeşilbaş
Bahri
Küçük akbalıkçıl
Gri Balıkçıl
Sakarmeke
Gümüş Martı
Karabaş Martı
Ekin Kargası
Küçük Karga
Leş Kargası
Saksağan
Ak kuyruk sallayan
İspinoz
Kızılgerdan
Ağaç Serçesi
Serçe

Poyrazlı Gölü:
Karabatak
Fiyu
Sakarmeke
Yeşilbaş
Bahri 
Büyükbaştankara


Katılımcılar: 
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu (İKGT): 14 kuş gözlemcisi
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Avcılık ve Yaban Hayatı öğrencileri (4 kişi) ve Öğretim Görevlisi, Kuş Bilimci; Ergün Bacak
DKMP 1. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Müdürü; Ömer Furtun
DKMP Kocaeli yöneticileri ve çalışanları
DKMP Sakarya Şube Müdürü Vedat Dilaver ve çalışanları



0 yorum:

Yorum Gönder