31 Ekim 2013

Yelkovan İzleme Çalışması

Yelkovan  (Puffinus yelkouan) yaşam döngüsünün büyük bir kısmını açık denizlerde geçiren bir deniz kuşu türüdür. Yelkovanı tanımanızı kolaylaştıracak en tipik davranışı, hızlı kanat çırparak, denizin hemen yüzeyinden gruplar halinde uçmasıdır.  Günlük menüsü büyük oranda ufak pelajik balıklardan oluşan yelkovanın çeşitli nedenlerden ötürü sayıları azalmaktadır. Düşük üreme başarısı, balıkçılık faaliyetleri ve predatörlerden kaynaklanan düşük hayatta kalma oranı onu IUCN kırmızı listede "hassas" statüsüne geçirmiştir. Yelkovan izleme projesi İstanbul Boğazı'nda başlayan ve şimdilerde Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizinde aynı ekip tarafından uygulanan, uzun soluklu bir araştırma projesidir.


Yelkovan projesinin hedefi nedir? 
Yelkovan Projesi, nesli tehlike altında olan ve hakkında çok az şey bilinen Yelkovan türü için Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında türün günlük ve mevsimsel hareketini ortaya koymayı hedeflemektedir. Proje, tür için iki önemli boğaza odaklanan ilk araştırma projesidir. Projenin geniş ölçekteki hedefi toplanan veriler ile ortaya koyulan sonuçlar ile Yelkovan türünün Akdeniz havzasında devam eden koruma çabalarına destek olmaktır.

Yelkovan izleme çalışması nasıl yapılır?
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyelerinden Dilek Şahin liderliğinde yürütülen bu proje 2010 yılında başlanmış, araştırmalar halen devam etmektedir. Her ay İstanbul Boğazında iki, Çanakkale Boğazında ise bir kez karadan Yelkovan sayımları yapılmakta ve süresi değişen bu sayımlar boyunca, boğazlardan her iki yöne geçen Yelkovan sayıları kaydedilmektedir. Karadan yapılan sayımların yanında Marmara Denizi içerisine RoRo gemilerinden deniz sayımları yapılmaktadır. Deniz sayımları için uluslararası olarak kullanılan, standart ESAS (European Seabirds at Sea)sayım metodu kullanılmaktadır. 
Projeyle ilgili Yelkouan Shearwater Project sayfasına göz atmanızı öneriyoruz.
Ayrıca; Facebook - Yelkouan Shearwater Project