20 Ocak 2013

Terkos KOSKS Ocak 2013

Saat 6:30. Senede bir gün yaşadığımız heyecanı yine-yeniden yaşıyoruz. Hızla hazırlandık ve Nafiz’in yakışıklı arabası ile bizi bekleyen Kerem’e, Selin’le (sıcak sıcak, yeni, genç kuşçu) birlikte katıldık. İhsan’ı kıl payı donmaktan kurtarıp saat 7:15 suları yola düştük. Taze Kan Kuşçu Selin İKGT’Lİ Olmak Başka. ‘ÜYE KARTI DA PEK Bİ HAVALI’
Yola düşmeden, akşamdan Hürmüz’ün tüm uyarılarını dikkate alarak sayıcılar için bol yemek almayı ve alacağımız notların ayrıntılarını çalışmayı da unutmadık. Havanın çok soğuk olacağını biliyorduk. Ama görüş mesafesinin 1 km den az olması bizi biraz endişelendirdi. Saat 7:50 civarı başladığımız gözlemde KOSK’un vazgeçilmez türleri sakarmeke, karabatak ve bahri Durusu kıyılarında bizi bekliyordu. 8:00-8:20 civarı Durusu Kuzey’de sakarmeke, tepeli pakta, karabatak, gri balıkçıl, küçük karabatak, gümüş martı, yeşilbaş, ak balıkçıl vardı. Tek heyecan verici tür küçük martıydı. Durusu’daki diğer noktamızda saat 8:25 civarı İhsan karaboyunlu batağan görmeye başladı diyorum çünkü gözlem boyunca en kuytu köşelerdeki batağanları listeye ekleme konusunda oldukça ustaydı. Sakarmekeler, karabataklar, küçük batağanlar, uzun uzun önümüzde uçan küçük martıları ve saz delicesini izledik. Bataklık çintesi de bir ara bizi baya heyecanlandırdı doğrusu.
8:36 civarı İSKİ’de çalışan Bekçi bize eşlik ederken, bu kış kıyamette bunları hep sayıyorsunuz bazen de besleseniz ya bir faydanız dokunur yorumu da günün ayrıntıları arasındaydı. Yüzer iskelenin olduğu noktada yine bol bol sakarmeke saydık. Küçük karabatak, bahri, küçük batağan, karaboyunlu batağan rüzgarın 31 km hızla esmesine, 6 derecelik soğuğa pek aldırış ediyormuş gibi görünmüyordu. 9:20 civarlarında girdiğimiz ara yolda hemen dibimizden kalkıp bir süre önümüzde uçan balaban arabanın içini tekrar hareketlenmişti. Bu sefer kuş fotoğrafı konusunda çok talihsizdik Sercan ve Ergün’ün kıs kıs güldüğünü duyar gibiyim.
9:32 ye kadar bol bol sakarmeke saymaya devam ettikten sonra, yeni belirlediğimiz ve koordinatlarını aldığımız noktada korkunç bir tipi başladı. Her zaman ki gibi rüzgârlı kötü hava koşullarında nadir görülen bir tür çoşkusu patlayıverdi. Kulaklı batağan! Ben onun kulaklı batağan olduğuna ne kadar inanmak istediysem de fotoğraf çekmediğimiz ve emin olana kadar her ayrıntısını görmediğimiz sürece Kerem kulaklı batağan olma olasılığını bile kabul etmedi. Rüzgâr bize orada biraz daha kalıp fotoğraf çekmemize ve daha uzun dürbünle bakmamıza izin vermedi. Üstelik daha sayılacak bir sürü kuş bizi bekliyordu. Kulaklı Batağan heyecanı Saat 10 civarı kıyıya ulaşmak için yeni yollar denerken yakışıklı arabamızı zorlayan çamur yolda kalakaldık.
Ekip ruhu ve off-road tutkusu, Nafiz’in telefondan vermiş olduğu teknik destek ile bir saatte çamur içinde arabaya binip bir sonraki noktamızın neresi olduğunu konuşmaya başladık. Kaşarlı, kırmızı biberli, füme salamlı sandivicimizi de yemeği haketmiştik. Saat 12 civarı Durusu Parkı’na varıp Buğra Giritlioğlu’nu ekibimize kattık. Elmabaş, fiyu, görmek sıkıcı bol bol sakarmeke saymaktan daha iyi oluyor. Yeni noktamızda gökçe deliciyi uzun uzun izlemek, atmacayı görmek keyfimizi yerine getirdi. Bazen sakinleyen bazen sağanak yağışın göz açtırmadığı hale bürünen havada gözlem yapmak ne kadar zor olsa da o kadar da keyifliydi. Arıtma deposunun üstünden telsizle kuş yok haberi veriyorlar Bize doğru uçan kervan çulluklarını, vapurda görmeye alıştığımız karabaş martıları, Ormanlı taraflarında yine inanılmaz bir mesafeden izlediğimiz sukılavuzunu, grup halinde gölde dinlenip, sonra üstümüzden geçen kaşıkçıları, çeltik tarlaları arasında gördüğümüz 2 kuğuyu sonra esas toplandıkları yerde bulduğumuz 12 kuğuyu, Ormanlı plajına uğramadan olmaz deyip küçük gümüş martıyı izlemek, kalabalık tarla ardıcına heyecan duymak keyfimize keyif kattı.
17:30 da bitirdiğimiz KOSK sayımımızı köy kahvesinde içtiğimiz çayımızla ve bizi yakından tanımaya çalışan amcamızla noktaladık. Hepimizin yakından izlediği ama hiçbir şey yapamadığı 3. Havalimanı Projesi Selin’le Kerem’in harita başındaki yorumları bir kez daha KOSK’un doğa korumaya ne kadar önemli bir katkı olduğunu bize hatırlattı. Bol kuşlu günler…
Nilüfer Araç
Gözleme Katılanlar
——————————-
İhsan Eroğlu
Kerem Ali Boyla
Nilüfer Araç
Selin Devranoğlu
Görülen Türler
——————————
Atmaca
Bahri
Balaban
Bataklık Çintesi
Büyük Ak Balıkçıl
Çulluk
Elmabaş Patka
Fiyu
Gökçe Delice
Gri Balıkçıl
Gümüş Martı
İspinoz
Karabaş Martı
Karabatak
Karaboyunlu Batağan
Karatavuk
Kaşıkçı
Kervan Çulluğu
Kızılgerdan
Kuğu
Küçük Batağan
Küçük Gümüş Martı
Küçük Karabatak
Küçük Martı
Mavi Baştankara
Saka
Sakarmeke
Saz Delicesi
Su Klavuzu
Şahin
Tarla Ardıcı
Tepeli Patka