4 Aralık 2013

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı
(Karadeniz kuşağı yapraklı orman)
 
Hedef Türler:
Tüm yıl: Küçük yeşil ağaçkakan, Ortanca ağaçkakan, Kayın baştankarası, Kocabaş
İlkbahar ve yaz: Kara başlı ötleğen, Alaca sinekkapan, Kara leylek
Kış: Kara başlı iskete, Dağ ispinozu, Kızıl ardıç

Giriş:
Belgrad ormanı herkesce bir mesire yeri veya koşu parkuru olarak bilinir. Ekolojik olarak bakıldığında ise Belgrad Ormanı şehre en yakın yaşlı ormandır. Kuzey ormanlarının çoğu bölgesinde  meşeler sık ve nispeten kısa olmalarına karşın Belgrad Ormanları yaşlı ve boylu meşe, kayın ve dişbudakların yeridir. Sert Karadeniz rüzgarlarından korunaklı bir çukurda olması bunun nedeni olabilir. Binlerce yıl su toplama havzası olarak İstanbul şehrine su sağlamıştır. Alanda bir de geyik üretme çiftliği vardır, ancak doğaya geyik salınmamaktadır.

Ulaşım:
Belgrad Ormanı’na Sarıyer Bahçeköy’den ulaşılır. Bahçeköy’e  Hacıosman metro istasyonundan düzenli otobüs kalkar. Başka otobüs seferleri de vardır. Ancak Bahçeköy Merkez’den Ormanı’ın kapısına yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılır. Kapıdan girdikten sonra da çok çeşitli patikalar takip edilebilir. Bazı noktalara gitrmek saatlerce sürer. En iyi ulaşım araba ile yapılır. Giriş ücreti araç başına haftaiçi 5 tl haftasonu 10 tl'dir. Haftasonu gidilmesi tavsiye edilmez. Araç ile gidilince Neşet Suyu'nda park edilebilir ve neşet suyu çevresinde yürünebilir.

Lojistik:
Belgrad Ormanı çok geniş bir alandır. Burada çeşitli bentler, patikalar vardır. Hedef türleri  görmenin en kestirme yolu Neşet Suyu’na gitmektir. En çok kuş da Neşet Suyu çevresindeki piknik alanında görülür! Buradan koşu parkuruna girilir ve saat yönünün tersine bent görülene kadar ilerlenebilir. Arada su çekilmişse koşu parkurundan çıkılarak göl tabanına girilip buradaki ilginç bitki örtüsü ziyaret edilir. Bu arada ilkbahar ve sonbaharda açık gökyüzünde göç de izlenebilir.

Kuşlar:
Belgrad Ormanı orman türlerinin en rahat ve bol görüldüğü alanlardandır. Ağaçkakanlardan küçük, ortanca, orman alaca ve küçük yeşil sık görülür. Ara sıra yeşil ağaçkakan da ziyaret eder. Diğer orman türlerinden büyük, mavi, kayın ve uzun kuyruklu baştankara, sıvacı, bahçe tırmaşıkkuşu, kızılgerdan, karatavuk, öter ardıç ve çitkuşu ormanın bol görülen yerlilerindendir.
İlkbaharda dereler dolu olduğunda yalıçapkını, küçük karabatak ve kara leylek görülebilir. Ormanda ispinoz ve kara başlı ötleğen sesleri yankılanır. Yuva kutularında nadir türlerden alaca sinekkapan görülebilir, ancak bu tür kendini özellikle nisan ve mayıs ayında gösterir.
Kışın kar yağınca kuzey türleri gelir. Dağ ispinozu, kara başlı iskete özellikle kızılağaç tepelerinde, kızıl ardıçlar yerde bulunabilir.