4 Aralık 2013

Rumelikavağı Tepeleri - Keskin Viraj

Rumelikavağı Tepeleri - Keskin Viraj
(İlkbahar Göçü Gözlem Noktası)
Hedef Türler:
İlkbahar: Atmaca, Şahin, Arı Şahini, Küçük Orman Kartalı, Leylek ve Kara Leylek
Tüm yıl: Kuzgun, maskeli ötleğen.

Giriş:
Boğazın kuzeyinde Avrupa yakasındaki bu tepe özellikle ilkbahar göçü için idealdir. İlkbaharda Kuzey Ormanları üzerinde yoğunlaşan göçmen kuşlar, güneyden gelerek Karadeniz kıyısına kadar tırmanır, sonra kıyıyla mesafelerini koruyarak Batı ve Kuzeybatı yönüne doğru ilerler. Bu bağlamda Keskin Viraj çok doğru bir noktadadır.
Alan bir maki örtüsüne sahipken daha sonra askeri tesislerin çevresine dikilen karaçamlarla ormanlaştırılmıştır.

Ulaşım:
Keskin Viraj, Sarıyer’den Rumelifeneri’ne giden orman yolu üzerinde, Koç Üniversitesi’nin kapısınden 950 metre ileridedir. Hacıosman Metro İstasyonundan 45 dakikada bir kalkan 150 numaralı otobüs Keskin Viraj’ın önünden geçer. Virajda durmak tehlikeli ve kazalara sebebiyet verici olabilir; dolayısıyla otomobille gelenler virajdan sonra refüjün olmadığı kısma park edebilirler.

Lojistik:
Keskin Viraj’da gözlem sabit olarak yapılır. Saat sabah 09:30 ile 18:00 arasında kuş hareketi sıktır, ancak en çok kuş 10:00 ile 16:00 arasında geçer. Akşam ışığında gözlem ve fotoğraf daha keyifli olabilir. Uzun sürecek zamanlarda mutlaka su ve yiyecek almak gerekir. 20 Nisan’a kadar Sarıyer veya deniz kıyısı güneşli ve sıcak olsa dahi poyraz insanı üşütür, kalın giyinmek faydalıdır.
Göçün çok hareketli olmadığı zamanlar buradan Rumelifeneri’ne ve batısındaki koylara da gidilip gelinebilir (5 km). Yemek almak için Koç Üniversitesi'nin birkaç km gerisinde bir büfe vardır. Yiyecek içecek alışverişinin gelirken Sarıyer’den yapılması önerilir.

Kuşlar:
Keskin Viraj’da ilkbahar göçü 15 Mart ile 31 Mayıs arasında seyredilebilir. En çok görülen türler Leylek, Şahin, Atmaca’dır. Küçük Orman Kartalı yoğun olarak mart sonu ve nisan başında görülür. Düzenli görülen 20’den fazla yırtıcı türü dönem dönem yoğunlaşır. Sayı olarak çoğu 20 Mart ile 15 Nisan arasında yoğunlaşır, ardından geçenler genç kuşlardır. Buna karşın arı şahini, çayır delicesi, aladoğan 20 Nisan ile Mayıs sonu arasında yoğunlaşır. En çok tür 10-15 Nisan arasında görülebilir. Diğer düzenli görülen türler kara çaylak, küçük kartal, saz delicesi, kara leylek, delice doğan, şah kartal olarak sayılabilir. Nadir türlerden kara akbaba, kaya kartalı, ak kuyruklu kartal tüm sezonda bir veya iki tane görülür. Keskin Viraj ötücüler için de oldukça önemlidir. Baharın başında saka, florya, kocabaş, ak kuyruksallayan ve dağ kuyruksallayanı gibi türler sıkça görülür.
Yerli türlerde ispinoz, bülbül, büyük baştankara, maskeli ötleğen alandaki maki örtüsünün yerlileridir.Çok nadir türlerden dağ cılıbıtı ve korsanmartı türleri de burada gözlenmiştir. Alandan İstanbul Boğazı’na bakıldığında yelkovan sürüleri, martılar ve karabataklar seçilebilir. Memelilerden yaban domuzu çevrede mevcuttur, Boğaz’da göç eden yunus sürüleri de gözlenebilir.