29 Ocak 2014

KOSKS 2014 - Terkos Gölü

17.Ocak.2014 Cuma günü gerçekleşen Terkos Gölü Kış Ortası Su Kuşu Sayımı'nı Belemir Canbek bizlerle paylaştı. Genelde 4-6 kişi olan ekiplere alışık olan bünyemiz, Terkos ekibini 11 kişi görünce çok mutlu oldu.
"Merhabalar İKGT!
Güneşin doğmasıyla başlayacağımız KOSKS için epey erken alanda olduk, bu nedenle bir köy kıraathanesinde sıcak sohbetlerle sıcak çaylarımızı yudumladık araziye başlamadan evvel. İlk gördüğümüz kuş olan Yalıçapkını ile başladık KOSKS’umuza. KOSKS geliyor animasyonları dönerken sosyal medya üzerinde, ilkini gerçekleştirmenin sevinci içindeyiz. KOSKS geldi yani. Alanımız Terkos Gölü, yeni ismiyle Durusu Gölü. Geçen senelerde Kerem Ali Boyla’nın ana sayımcı olduğu alan bu sene Kerem’in belini incitmesi sonucunda Ergün Bacak’a kalan alan. Tam olarak alana hakim olamadığını söyleyen Ergün, Kerem’in alanlarına kendi alanlarını da ekleyip karman çorman ama bir o kadar da keyifli bir alan haline döndürdü.
Sayımımız DKMP’den Erhan’la ve Fikret abiyle toplam 11 kişi olarak gerçekleşti. Gittiğimiz alan sayısı 14, toplamda gördüğümüz tür sayısı da 64, bunların içinde KOSKS türü olarak geçmeyen türlerimiz de var. Zaten havalar bu kadar sıcakken beklentiyi yüksek tutmamamız gerekiyor sanırım. Ocak’ta 18°C havada kış gözlemi yapmaya çalıştık bundandır az tür görmemiz.
Gördüğümüz türlerinse -tür ayırt etmek olmaz ama- en heyecan vericisi Büyük Karabaş Martı’ydı diyebilirim, bir diğeri ise dışarıda yürürken görme şansına sahip olduğumuz sayın Su Kılavuzu. Gördüğümüz tüm kuş tür listesini kuşbanktan görebilirsiniz.
Saat 17:00'de sonlandırdığımız KOSKS’muz tüm kuşçulara şans getirsin. Bir de çamurlu arazilerden sonra bindiğimiz arabalar bizi affetsin. Başlangıç noktamızdaki kıraathanede birer çay daha içerek küçük bir kuş gözlem değerlendirmesi yaptık. Köyden ayrılmadan evvel, Emrah’tan yarasa gözlemi için Alper’den de eğrelti ve bitki gözlemi için söz almayı da ihmal etmedik. Bundan sonraki KOSKS'lar için iyi midir kötü müdür bilmem ama daha soğuk havalar dilerim. Daha çok soğuk daha çok kuş neticede.
Belemir Canbek

Hava yaklaşık 18 derece,
göl yüzeyi hafif sis örtülü,
rüzgarın çıktığı maksimum değer 2/8,
dalganın çıktığı maksimum değer 2/8."
Fotoğraflar Taner Şekercioğlu'na aittir.