16 Şubat 2014

12 Şubat 2014 Toplantı Özeti

Bu haftaki toplantımızın konusu da yaklaşan göç sebebiyle türleri tanımaya yönelikti. 22 kişilik katılımla keyifli geçen akşamımızı Akbabalar ve Deliceler süsledi. Ömral Ünsal Özkoç'un sunumu ve katılımcıların yorumlarıyla bilgilerimizi tazeledik. İkgt tarihi boyunca ilk kez denenen canlı toplantı yayınımız internet bağlantısı sorunlarından ötürü aksamaya uğrasa da Mehmet Eren Yalman ile denemeye devam ediyoruz. Bir sonraki toplantıda tekrar deneyeceğiz, şimdiden söyleyelim.
Gelelim sunumdan başlıklara;

İstanbul'da göç döneminde görülen 3 tür akbaba var. Bunlar Kara Akbaba, Kızıl Akbaba ve Küçük Akbaba. (Sakallı Akbaba Türkiye'nin yerli kuşu, göçte görülmüyor.) Göçte en az gördüğümüz (bazı sezonlarda görmediğimiz) tür en büyük akbaba olan Kara Akbaba. Kızıl Akbaba da şanslı günümüzdeysek görebildiğimiz bir tür. Bir sezonda en fazla görülme kaydı 5 civarında. Erişkin Küçük Akbaba leylekvari kanat renkleriyle diğer akbabalardan kolay ayrılsa da sezonda görülme kaydı genelde 15-20 birey.

Deliceler ise isimlerini rüzgara karşı uçuşlarından alıyor. Uzaktan bakınca sumru gibi kanat çırptıkları gözleniyor. İnce uzun kanatları ve uzun kuyrukları manevra kabiliyetlerini yükseltiyor. Erişkin deliceleri tanımlamak kolay olsa da dişileri ve gençleri tanımlamak en tecrübelilerimiz için bile çaba gerektiriyor. İstanbul'da göç sezonunda görülen 4 tür delice mevcut. Tür tanımlarken deliceleri 4 parmaklı ve 5 parmaklı olarak iki gruba ayırıyoruz. Gökçe Delice ve Saz Delicesi 5 parmaklı delicelerden. Çayır Delicesi ve Bozkır Delicesi 4 parmaklı grupta yer alıyor. Gökçe Delice'nin Türkiye'de üremesine dair herhangi bir kayıt bulunmazken diğer tüm delicelerin Türkiye'de üreme kaydı mevcut.

Göç seyrederken tanımlamak güç olduğu için fotoğraf üzerinden teşhis yapmak daha sağlıklı. Kuş fotoğrafçılarının sık sık göçte bulunması kayıt defterindeki tanımsız deliceler için harika bir çözüm olabilir. :)
Sunumu buradan indirebilir, fotoğraflar üzerinden daha da kolay çalışabilirsiniz.

Burcu Yağmur Kabaalioğlu

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu ayda iki kez olmak üzere iki haftada bir çarşamba akşamları düzenli olarak toplanıyor. İstanbul ve kuşların ağırlıklı olarak konuşulduğu bu toplantılar oldukça verimli geçiyor. Tüm detaylarıyla Yelkovan mail grubundan da takip edebileceğiniz bu toplantıları Nazlı Avcılar yazıyor.
İlgili sorularınız için "İletişim" menüsünden bize ulaşabilirsiniz.